Refereeravond over Armoede & Schulden in Leeuwarden

Datum: 16 Januari 2018 locatie: Auditorium Stenden Hogeschool, Rengerslaan 8 in Leeuwarden
Refereeravond over Armoede & Schulden in Leeuwarden


Fier is samenwerkingspartner in het Opleidingsplatform Jeugd. OPJeugd is hét platform waar jij als professional geaccrediteerde cursussen, trainingen en refereerbijeenkomsten kunt vinden.
 
Op dinsdag 16 januari 2018 van 19.15 – 21.30 uur organiseert OPJeugd een refereerbijeenkomst over het thema Armoede & schulden.
 
Financiële problemen hebben een grote impact op de weerbaarheid en de ontwikkeling van gezinnen, zo blijkt uit recent onderzoek. Deze impact is vergelijkbaar met stress door trauma.
Hulpverleners die in deze gezinnen werken, zien de invloed van armoede en schulden op het gedrag van hun cliënten.
 
Ouders raken meer georiënteerd op de korte termijn, raken het overzicht kwijt en zijn prikkelbaar. Dit geeft veel stress, waardoor zij zich niet meer kunnen richten op andere problemen. De impact hiervan op kinderen en jongeren is groot. Ze kunnen niet alleen minder meedoen aan sport en andere activiteiten, maar door de stress van de ouders is er ook meer ruzie thuis en zijn ze minder beschikbaar voor hun kinderen. Hierdoor ligt verwaarlozing op de loer.

Het hebben van schulden kan herstel op andere terreinen in de weg staan. Genoeg reden dus voor hulpverleners om met deze financiële problematiek aan de slag te gaan. Opvallend is dat hulpverleners vaak pas in actie komen als de problemen uit de hand gelopen zijn. Er wordt ook veel meer geld uitgegeven aan nazorg dan aan voorzorg. Toch geldt juist bij financiële ellende: voorkomen is beter dan genezen. Dat wordt vaak geroepen, maar wat is er voor nodig om het ook te doen?

Politicoloog Pieter Hilhorst neemt je tijdens deze refereerbijeenkomst mee in de financiële problemen van gezinnen en de gevolgen hiervan.

Waarom lijken mensen met armoede en schulden bijvoorbeeld steeds weer “domme” keuzes te maken? En welke impact heeft dit op hun ontwikkeling en die van hun kinderen? Daarnaast krijg je tips over hoe je samenwerkt met gezinnen die financiële stress hebben. Waar moet je goed op letten? Hoe kun je het gesprek hierover aangaan? En welke rol kun jij vervullen om escalatie van de problematiek te voorkomen?

Kllik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de refereerbijeenkomst.