chat

Chantal: 'Mijn vriend dwong me in de prostitutie te werken'

Gepubliceerd op 27 juli 2021

‘Eigenlijk ging mijn leven helemaal goed - ik was zelfverzekerd, speelde altijd met vrienden en ik was goed op school. Totdat mijn vader overleed en mijn moeder een nieuwe vriend kreeg, die mij jarenlang misbruikte. Toen ik een vriend kreeg trok ik daar in, omdat het thuis niet goed ging. Maar hij dwong me al snel om in de prostitutie te gaan werken. Tegen mijn zin, maar ik kon nergens terecht.

Ik zag het niet meer zitten en belde op een dag naar 113. Daar kon ik niet vertellen wat er aan de hand was, want ik kon niet vrijuit praten. De medewerker raadde mij daarom aan om op chatmetfier.nl (anoniem) te gaan chatten. Daar heb ik heel lang over getwijfeld, want ik schaamde me heel erg. Maar ik bleef met nare gedachten in mijn hoofd zitten en ik voelde me zo eenzaam en somber. Op een gegeven moment dacht ik 'wat kan er nu nog gebeuren dat erger is dan deze situatie?' en toen ging ik toch chatten. 

Ik was eerst ontzettend bang voor vooroordelen, maar dat viel heel erg mee. Op de chat voelde ik me echt begrepen en gehoord. Ik voelde me zelfs al snel veilig genoeg om te vertellen wat er aan de hand was. De vrijwilliger van 113 kende mijn situatie wel globaal, maar bij Chat met Fier vertelde ik voor het eerst over de details. Door te chatten realiseerde ik me dat ik niet de enige was die dit overkwam. 

Een paar maanden lang heb ik bijna dagelijks gechat – daarna ging ik in behandeling. Ik heb nu nog steeds twee keer in de week therapie en dat geeft me een soort grip om de week door te komen. Ik heb namelijk nog steeds last van nachtmerries en herbelevingen. Sindsdien ben ik ook druk bezig om alles te verwerken en weer een leven op te bouwen. Zo was ik begonnen met een opleiding en wil ik graag werken als ervaringsdeskundige. 

Laatst heb ik - na vier jaar - weer een chat opgestart om de hulpverleners van de chat te bedanken. Ik merkte namelijk hoeveel ik heb bereikt en dat ik me sinds heel lang weer gelukkig voel. Achteraf ben ik dus heel blij dat ik toch gechat heb, want anders was ik nu misschien nog steeds bij mijn ex. Ik zou ook graag tegen anderen in de dezelfde situatie willen zeggen: zoek hulp. Zoek iemand die je vertrouwt en praat erover. Je bent niet de enige.’

Lees meer

Het verhaal van Esther

Het verhaal van Esther

‘3 jaar geleden heb ik iets vreselijks meegemaakt in mijn toenmalige relatie. Ik woonde net samen en wat een positieve start zou moeten zijn werd een nachtmerrie. Mijn ex-partner, toen een polit...

Lees meer