chat

Fier-meiden duiken in de journalistiek tijdens Summerschool

Gepubliceerd op 13 september 2016
Fier-meiden duiken in de journalistiek tijdens Summerschool

Negen Fier-meiden deden woensdag 3 augustus mee aan de workshop journalistiek, die plaatsvond in het kader van de Summerschool. In slechts twee uur tijd leerden ze wat de basisvragen zijn voor elk interview, en schreven ze een kort artikel.

Hoe schrijf je een goed verslag? En welke vragen kun je zoal stellen tijdens een interview? Met deze en andere vragen kwamen de meiden van Fier naar de cursusruimte. Voordat ze aan deze vaardigheden konden werken, kregen ze te horen wat in grote lijnen de geschiedenis van de journalistiek is, en wat momenteel de trends zijn.

Zo gaat de mobiele telefoon een steeds grotere rol spelen. Niet alleen omdat je er snel nieuws mee kunt brengen via social media, maar ook omdat het tegenwoordig een makkie is om met je telefoon video-opnames te maken én te monteren. Vervolgens kun je de film snel aan het publiek laten zien via de site van een nieuwsmedium, of YouTube.

Om een beetje los te komen, mochten de meiden vervolgens tien minuten lang schrijven zonder plan. Gewoon noteren wat ze dachten, wat ze hoorden of wat ze voelden. En vooral: zonder kritisch te zijn. Dit ‘freewriten’ maakte zowel de polsen als de creatieve geest wat losser. De meiden gingen er serieus mee aan de slag; het werd muisstil in het lokaal.

Vervolgens was het tijd voor het “echte werk”. Nadat de meiden hadden geleerd dat ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’ de belangrijkste (basis)vragen zijn die in een interview beantwoord moeten worden, interviewden ze elkaar. Ze mochten hierbij een beroemd persoon kiezen die ze wilden zijn. Zo koos de één ervoor om de vriendin van rapper Drake te zijn, en een ander deed alsof ze Beyonce was.

Eén van de belangrijkste vragen die journalisten kunnen stellen als het interview om een persoon gaat, is volgens de workshopleider ‘waarom?’. Mensen gebruiken vaak woorden als ‘mooi’, ’leuk’, ‘spannend’ of ‘stom’. Die woorden zeggen wel íets, maar niet álles. Waarom vindt iemand iets leuk, of juist stom? Het antwoord dat daarop volgt zegt alweer wat meer over een persoon. Het was een tip die de meiden goed oppikten. Tijdens de interviews klonk het woord ‘waarom’ behoorlijk vaak.

Na het interview hadden de meiden best wel wat informatie over hun interviewkandidaat. De volgende uitdaging volgde: hoe zet je het op papier? Met een kort voorbeeldartikel als leidraad, en na enige uitleg, gingen de meiden opnieuw geconcentreerd aan de slag. Het schrijven is misschien nog wel het moeilijkste, toch slaagde iedereen erin om alle informatie helder en geordend op papier te zetten.

Na een korte nabespreking gingen de Fier-meiden weer hun eigen weg. Maar ze vroegen de workshopleidster nog wel of zij een artikel over de workshop wilde schrijven. Dus hierbij. Speciaal voor jullie. Bedankt voor de fijne middag en de feedback; ook voor mij was het een leerzame middag!

Lees meer

Het verhaal van Rob

Het verhaal van Rob

‘Mijn eerste echte loop was de 4 Mijl van Groningen. Tachtigduizend mensen langs de kant, wát inspirerend. Vanaf toen ben ik steeds meer kilometers gaan maken. Ik deed een aantal marathon...

Lees meer

Het verhaal van Judith

Het verhaal van Judith

‘Ik dacht: je wordt van je fiets gerukt in een park en de bosjes ingesleurd. Maar zo ging het bij mij helemaal niet. Dit was een bekende. Dus was het geen verkrachting, toch? Ik stond op en ging...

Lees meer