chat

Hoop doet leven

Gepubliceerd op 28 december 2016
Hoop doet leven

Als ik aan deze column begin is het halverwege december. Sinterklaas  en kerst zijn geweest, het nieuwe jaar staat voor de deur. Het is vaak de tijd om terug te kijken. Was het een goed jaar, leuk jaar, vervelend jaar, duizend in een dozijn jaar? 

Privé was het over het algemeen wel een goed jaar voor me, maar kijkend naar de wereld en wat daar allemaal gebeurde, ben ik niet tevreden. Ik vond het wat dat betreft een vervelend jaar. Een jaar om snel te vergeten. Intolerantie, de vluchtelingen-problematiek , zwarte Piet, haatzaaien en beledigen, de discussie over de vrijheid van meningsuiting , het NEE tegen toetreding van de Oekraïne en JA doen, oorlog in Syrië, mijn voetbalclub die onderaan staat in de competitie, allemaal  onderwerpen die je kunnen raken.  Het jaar is nog niet om, er kan nog veel gebeuren. Hoeveel slachtoffers vallen er nog in Aleppo tot 1 januari 2017? Soms sluit ik me af van het nieuws, de struisvogelpolitiek die ik dan hanteer, helpt me om even verlost te zijn van alles. Ontkomen aan al het nieuws is onmogelijk en zou ik ook niet willen, daarbij is er de sociale media die je snel helpt het nieuws tot je te nemen, verstoppen kan slechts momenten van de dag.  Gaat er dan niets goed? Jawel. Fier heeft in 2016 haar goede plek in onze samenleving herbevestigd en dat is iets om trots op te zijn. Dat ben ik ook. Maar eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn dat een organisatie als Fier er is. De mens, de samenleving, wij met elkaar horen te leven in een zorgzame samenleving, we horen er voor elkaar zijn, zodat de problematiek waar Fier mee bezig is, er niet meer is.

En daar komt de toekomst dan in beeld. Is 2017 een beter jaar dan 2016? Straks zijn er hier weer verkiezingen, wat staat ons dan te wachten? Wordt het echt zo erg als men nu schrijft over de nieuwe leider van Amerika? Is de nieuwe president Trump  de gedroomde leider van het nieuwe Amerika? En hoe gaat het met Rusland en Europa? Soms wil ik wel een glazen bol, waar ik even in kan kijken en als het goed nieuws is, weg kan dromen en oplossingen kan bedenken om de wereld beter te maken. Ook waar het Fier betreft. Oplossingsgericht denken, niet zeuren maar doen, het zou voor ons allen een doel kunnen zijn in 2017.

Fier biedt hulp aan slachtoffers, getuigen en plégers van geweld in afhankelijkheidsrelaties; geweld dat plaatsvindt in relaties. Bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen, partners of jongeren die verliefd zijn. Hun opdracht is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. Als wij met elkaar ons daar nu met zijn allen voor in willen zetten, dan wordt het jaar 2017 toch een beter jaar dan 2016 en is er begin 2017 misschien eindelijk ook vrede in Aleppo.

Ik wens u een goed begin in 2017.

Wietze de Haan
Wietze de Haan is een Fries politicus en was statenlid van Friesland. Achter de schermen doet hij veel voor de organisatie Fier.

Lees meer

Het verhaal van Rob

Het verhaal van Rob

‘Mijn eerste echte loop was de 4 Mijl van Groningen. Tachtigduizend mensen langs de kant, wát inspirerend. Vanaf toen ben ik steeds meer kilometers gaan maken. Ik deed een aantal marathon...

Lees meer

Het verhaal van Judith

Het verhaal van Judith

‘Ik dacht: je wordt van je fiets gerukt in een park en de bosjes ingesleurd. Maar zo ging het bij mij helemaal niet. Dit was een bekende. Dus was het geen verkrachting, toch? Ik stond op en ging...

Lees meer