chat

'Ik was echt niet de enige'

Gepubliceerd op 29 augustus 2016
'Ik was echt niet de enige'

Elk huisje heeft zijn kruisje. Hier kwam ik pas op een late leeftijd achter. Ik dacht dat ik de enige was die problemen thuis had. Helaas ontdekte ik dat dit niet het geval is.

Vaak krijg ik de vraag: ‘Hoe kan ik herkennen dat er sprake is van huiselijk geweld?’ Nog steeds vind ik het lastig om hier antwoord op te geven. Let op de signalen van kleine kinderen, zeg ik vaak. Zelf liep ik in de pauzes op de basisschool vaak naar de juffen toe. Dan zei ik dat mijn broer mij sloeg. Met een ’Ja, ga nou maar’ werd ik weggestuurd. Alles heeft zijn oorzaak, dus ook de agressie van mijn broer.

Mijn andere broer gaf op school aan dat hij thuis werd geslagen. School besprak het met mijn ouders. Hij werd onderzocht. Ze vonden geen blauwe plekken. Maar  de melding van school deed mijn ouders wel inzien dat hun corrigerende tikken problemen konden opleveren. Minder vaak werd hij de pineut.

Niet altijd herken je huiselijk geweld aan blauwe plekken. Bij mijn broer herkende je het aan zijn gedrag. Hij was eerst energiek en speels. Na een paar jaar was daar niets meer van over. Het levendige en energieke jongetje bestond niet meer.

Natuurlijk zegt de relatie tussen kind en ouder ook veel. Als kind wist ik het beroep van mijn vader niet. Ik was bang voor hem, ontweek hem zoveel mogelijk. Wanneer hij thuis kwam, rende ik naar mijn kamer en deed alsof ik sliep. Iedere keer weer hoopte ik op tijd boven te zijn, zodat ik hem niet hoefde te zien. De slot op mijn deur werd mijn beste vriend.

Toen ik bij Fier kwam, merkte ik dat ik niet de enige was. Ik leerde andere meiden kennen die ook te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Er vindt dagelijks huiselijk geweld plaats en neem van mij aan dat het niet eenvoudig is om hieruit te stappen. Mijn advies? Neem de aanwijzingen van kinderen serieus. Misschien ben jij degene die het kan laten stoppen.

Lotus is lid van de cliëntenraad van Fier.  

 

Lees meer

Het verhaal van Rob

Het verhaal van Rob

‘Mijn eerste echte loop was de 4 Mijl van Groningen. Tachtigduizend mensen langs de kant, wát inspirerend. Vanaf toen ben ik steeds meer kilometers gaan maken. Ik deed een aantal marathon...

Lees meer

Het verhaal van Judith

Het verhaal van Judith

‘Ik dacht: je wordt van je fiets gerukt in een park en de bosjes ingesleurd. Maar zo ging het bij mij helemaal niet. Dit was een bekende. Dus was het geen verkrachting, toch? Ik stond op en ging...

Lees meer