2018

Gepubliceerd op 5 februari 2018
2018

Wietze de Haan, voormalig politicus en vriend van Fier, schrijft maandelijks een blog voor Fier.

Het jaar is begonnen. De oliebollen zijn op, de goede voornemens weer verdwenen en er is weinig rente bijgeschreven op mijn spaarrekening. 2018 zou weer eens een oogstjaar kunnen zijn, zo wordt ons voor gehouden. 

Het gaat goed met Nederland, de Rijks Overheid geeft 1,4 miljard euro aan buitenlandse investeerders. Dit terwijl uit het Armoede en Sociale Uitsluiting 2018 onderzoek van het CBS is gebleken dat het aantal mensen met tenminste vier jaar achtereen een te laag inkomen, de afgelopen jaren is toegenomen. Dat komt vooral door de groeiende groep mensen die moeilijk uit de bijstand kan komen

Personen die deel uitmaken van een huishouden met een laag inkomen zijn, zo stelt men, minder maatschappelijk betrokken dan personen uit een huishouden met een hoger inkomen. Ze hebben minder sociale contacten en zijn inactiever in verenigingen. Ook worden ze vaker als verdachte aangemerkt en geven ze frequenter aan slachtoffer van geweld te zijn geweest. Verder rapporteren zij een minder goede gezondheid, leven korter en hebben ze meer zorgkosten, zo lezen we in het rapport. 

De rijken worden rijker, hoor ik mijzelf zeggen, als ik het nieuws op de autoradio volg. Dogba, een profvoetballer die bij Manchester United voetbalt en meer dan 350 duizend euro per week, let wel: PER WEEK, verdient, wil opslag. Hallo, hoor ik het goed? Opslag?

Vandaag bleek uit informatie van Oxfam-Novib, dat ik gelijk had.
De rijken worden rijker. Slechts 8 mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard mensen die tot de armste helft van de wereldbevolking behoren. Komende week komen de machtigen der wereld bij elkaar in Zwitserland om op het World Economic Forum te praten over zaken die men voor de wereld van nu van belang vindt. 

Artiesten, schrijvers, politici, vakbondsleden en wetenschappers vanuit de gehele wereld buigen zich oa. over de armoede op de wereld. Daar aandacht voor vragen is goed, daar iets aan doen is beter en het oplossen is de best denkbare oplossing lijkt me.

Overigens de 4 bestuurders van Oxfam Novib in Nederland verdienen met zijn vieren net zoveel als 591 naaisters in Bangladesh, zo lees ik. Is het reëel dit zo te vergelijken? De levensstandaard in Nederland zal zeker een andere zijn dan in Bangladesh. 

Toch, er is veel wat beter kan. In mijn gemeente leefde in 2016 1 op de 10 kinderen  in armoede en het getal van mensen die 4 jaar of langer langdurig in armoede leven, loopt op. Vooral het verschil tussen rijke en arme kinderen blijft zorgen baren. Het feit dat die kinderen frequenter slachtoffer zijn van geweld, een minder goede gezondheid hebben en sociaal achtergesteld zijn, doet pijn.

Op het moment dat ik dit schrijf is het één dag na de Internationale Knuffeldag. Ik heb ook altijd pech, als ik er bij had stilgestaan, had ik een aantal van die kinderen een knuffel gegeven. 
Men kan er niet van eten, maar het was vast goed geweest voor in ieder geval mijn zielerust. Nu er nog wat aan doen. Samen voor een ander.
 
Wietze de Haan