chat

Normaal

Gepubliceerd op 13 oktober 2016
Normaal

‘Ik wil gewoon normaal zijn.’ De afgelopen dagen heb ik deze woorden meerdere malen gehoord. Ik was op pad met het televisieprogramma Brandpunt dat een reportage maakt over de loverboy problematiek en de noodzaak van specialistische behandeling voor slachtoffers van loverboys.

Wat is normaal, vraag ik me af. Letterlijk betekent het: dat wat voldoet aan de norm. Het heeft dus, jawel, met normen en waarden te maken. Maar vaker wordt met normaal bedoeld: dat wat ‘iedereen’ doet, of in ieder geval de meerderheid. Normaal is dus een subjectief begrip dat in iedere lagen van de samenleving een andere betekenis heeft.

Voor slachtoffers van mensenhandel betekent normaal keer op keer seks hebben met vreemde mannen. Gedwongen seks, welteverstaan. In een kelderbox. Auto. Het bos. Op een donker zolderkamertje. Soms met één persoon. Maar vaak ook met twee, drie, vier of zelfs vijf mannen.

Dat ze niet normaal zijn, of laat ik het anders zeggen: dat ze niet normaal behandeld worden, daar komen ze pas veel later achter. Pas als ze losweken uit die duistere wereld waar ze op een gehaaide manier zijn ingetrokken. Een wereld waarin alles draait om hen en die werkt als een drug: verraderlijk, verslavend, maar bovenal ontzettend gevaarlijk.

‘Hij luisterde naar me’, zegt Nicole met een zachte stem tegen de journalist van Brandpunt. ‘Begreep me, troostte me, was er voor me als ik me alleen voelde.’ Een traan rolt over haar wangen heen. Ze verontschuldigt zich: normaal is ze niet zo emotioneel. Haar tranen droogden op toen ze drie jaar was en door pleegzorg bij haar moeder werd weggehaald. Verwaarloosd. Voor het leven getekend.

‘Hoe wil je dat je leven eruit ziet?’, vraagt de journalist aan het meisje. Met trillende stem antwoordt ze: ‘Dat ik me geen zorgen meer hoef te maken om mijn moeder. Dat het goed gaat met mijn broer en zussen. Dat ik gewoon naar school kan gaan. Dat er geen gedoe meer is.’

Gedoe. Voor veel slachtoffers van mensenhandel is dat woord normaal. Gedoe thuis. Gedoe op school. Gedoe met vrienden. Gedoe overal. En wat doe je als iemand belooft dat gedoe weg te nemen? Juist. Dan grijp je dat met beide handen aan. Een leven zonder gedoe dat is de wens van slachtoffers van mensenhandel. Maar helaas wordt daar in Nederland op een gruwelijke manier misbruik van gemaakt. En dat is niet normaal.

Sonja Onclin

De Europese Commissie heeft 18 oktober uitgeroepen tot Dag tegen Mensenhandel om de lidstaten ertoe te zetten hun beleid tegen moderne slaverij te verbeteren.

Kijk vanavond om 20.25 naar de reportage mensenhandel op NPO2. 

Lees meer

Het verhaal van Rob

Het verhaal van Rob

‘Mijn eerste echte loop was de 4 Mijl van Groningen. Tachtigduizend mensen langs de kant, wát inspirerend. Vanaf toen ben ik steeds meer kilometers gaan maken. Ik deed een aantal marathon...

Lees meer

Het verhaal van Judith

Het verhaal van Judith

‘Ik dacht: je wordt van je fiets gerukt in een park en de bosjes ingesleurd. Maar zo ging het bij mij helemaal niet. Dit was een bekende. Dus was het geen verkrachting, toch? Ik stond op en ging...

Lees meer