chat

Theatergroep 'Als de Beren Komen' over Summerschool

Gepubliceerd op 26 augustus 2016
Theatergroep 'Als de Beren Komen' over Summerschool

Op dinsdag 2 augustus kwamen wij in alle vroegte naar Friesland om voor de Fier Summer School een theaterworkshop te geven aan 13 meiden. Ons hoofddoel: de meiden laten ervaren dat toneelspelen leuk is, en vooral: dat toneelspelen een sociale bezigheid is. Dat het iets is dat je samen doet. 

Daarom hebben we die ochtend, na een lange warming-up in spelvorm, vooral veel kleine opdrachten met ze gedaan, korte improvisatieopdrachten, uitbeeldspelletjes, etcetera.
Het ging ons er niet om dat ze één voor één moesten laten zien wat ze konden, maar juist dat ze dat samen ontdekten.

Toneelspelen kan connecties smeden: als je samen op de vloer staat, samen een verhaal aan het vertellen bent, al is het nog zo’n eenvoudig verhaal, dan ontstaat er automatisch een connectie. Dan ontstaat er automatisch contact. Maar toneelspelen kan ook eng zijn: je laat iets van jezelf zien en je stelt jezelf dus kwetsbaar op. Dat kun je alleen doen als er een veilige sfeer is in de groep, waarin wie je bent, en wat je staat te doen, door iedereen geaccepteerd wordt.

Wij waren onder de indruk van de meiden van Fier: na een voorzichtige start, waarin ze allemaal eerst de kat uit de boom keken (logisch ook, zeker omdat ze niet allemaal zelf voor deze workshop gekozen hadden) deden ze goed en geconcentreerd mee. En belangrijker nog: ze creëerden samen die veilige sfeer die zo belangrijk is voor een theaterworkshop. Ze hadden aandacht voor elkaar, en moedigden elkaar aan. Ze waren lief voor elkaar. En daardoor durfden ze zichzelf ook steeds meer te laten zien. En dat heeft ons geraakt.

Malou, Alex en Koen

www.alsdeberenkomen.nl

Lees meer

Het verhaal van Rob

Het verhaal van Rob

‘Mijn eerste echte loop was de 4 Mijl van Groningen. Tachtigduizend mensen langs de kant, wát inspirerend. Vanaf toen ben ik steeds meer kilometers gaan maken. Ik deed een aantal marathon...

Lees meer

Het verhaal van Judith

Het verhaal van Judith

‘Ik dacht: je wordt van je fiets gerukt in een park en de bosjes ingesleurd. Maar zo ging het bij mij helemaal niet. Dit was een bekende. Dus was het geen verkrachting, toch? Ik stond op en ging...

Lees meer