logo

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag gerust aan een van de medewerkers van het chat team.

Openingstijden 
Maandag t/m vrijdag van 16.00 - 06.00 uur
Zaterdag en zondag van 20.00 - 06.00 uur
Feestdagen van 20.00 - 06.00 uur

Waarover kan ik chatten?

Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt, over dingen die je hebt gezien of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Het maakt daarbij niet uit of iets is dat nu speelt of in het verleden is gebeurd. Twijfel je ergens over? Stel gewoon je vraag. De medewerkers van ons chat team staan je altijd te woord. 

Voor wie is de chat bedoeld?

Deze chat is bedoeld voor kinderen, jongeren en volwassenen die sporten of actief zijn als vrijwilliger, trainer of coach in de sport. Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt, over dingen die je hebt gezien of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Onze hulpverleners luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt. Jouw verhaal en vragen worden vertrouwelijk behandeld. 

Ben je in direct gevaar en loopt een situatie uit de hand? In geval van nood bel je altijd 112!

Wie werken er bij Chat met Fier?

Het chat team bestaat uit professionele hulpverleners die werkzaam zijn bij Fier. Ze hebben veel kennis en ervaring op het gebied van hulpverlening bij misbruik, geweld en ander grensoverschrijdend gedrag. 

Kan ik ook chatten zonder te vertellen wie ik ben?

Ja, chatten kan anoniem. Wij helpen je altijd, ook als we niet weten wie jij bent. Om jou zo goed mogelijk te helpen, kunnen onze hulpverleners chatgesprekken wel teruglezen, maken we aantekeningen en bespreken wij chatgesprekken in het team. Als je anoniem bent  bespreken we je verhaal anoniem! Jouw verhaal en vragen worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Je kunt op een gegeven moment besluiten om toch jouw gegevens met ons te delen. Jij bepaalt zelf welke gegevens je met ons deelt en bent hier zelf verantwoordelijk voor. Als je niet (meer) anoniem bent is het privacyreglement van Fier op jou van toepassing. Kies je ervoor om jouw persoonsgegevens met ons te delen en hebben wij het idee dat je jezelf of anderen in gevaar brengt in een bepaalde situatie, dan kunnen wij de beslissing nemen om in actie te komen. Dit zal altijd eerst samen met jou worden besproken. 

Heb je vragen over de chat? Stel ze aan onze hulpverleners op de chat. 

Omdat wij de hulp die wij bieden willen blijven verbeteren, maken van gebruik van anonieme chatgegevens voor onderzoek. Als je niet wilt dat we hier gebruik van maken, meld dit dan aan de medewerker van de chat. Hij of zij zorgt er dan voor dat dit niet gebruikt wordt. 

Wanneer kan ik chatten

Je kunt elke dag met ons chatten op de volgende tijden:

Maandag t/m vrijdag van 16.00 - 06.00 uur
Zaterdag en zondag van 20.00 - 06.00 uur
Feestdagen van 20.00 - 06.00 uur

Het kan voorkomen dat je wilt chatten op een moment dat het druk is op de chat. Te druk om je goed te kunnen helpen. Onze chatmedewerkers geven dit aan, zodat je op een ander moment terug kunt komen. We vragen jouw begrip hiervoor. Is de chat niet bereikbaar door een storing, dan kun je op een later moment terugkomen.

Hoe werkt de chat?

Je kunt inloggen met een naam en een wachtwoord. Dit hoeft niet je eigen naam te zijn. Chatten kan anoniem! Als je bent aangemeld, kun je chatten met onze hulpverleners. Je kunt je verhaal delen of vragen stellen. Samen met jou kijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Je hebt ook de mogelijkheid om een anoniem account aan te maken. Met een account kun je altijd je chatgesprekken en informatie die je van ons krijgt teruglezen. 
 
Onthoud je wachtwoord goed! We versturen om veiligheidsredenen geen nieuwe wachtwoorden. Als je je wachtwoord bent vergeten moet je een nieuw account aanmaken.

Hoe helpen jullie mij?

We luisteren naar je verhaal en beantwoorden je vragen. Ook geven we je tips en adviezen. Samen kijken we naar jouw situatie en welke hulp je nodig hebt. 

Het is belangrijk om te praten over vervelende ervaringen. Het meemaken van nare ervaringen kan ervoor zorgen dat je je alleen voelt, bang bent, dat je last hebt van nachtmerries, slecht slaapt of je niet kunt concentreren. Soms zorgt dit voor problemen thuis, op school of in je relatie/familie. 

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een onveilige situatie. Je weet niet hoe je uit de situatie moet komen en bent bang voor de gevolgen als je er met anderen over spreekt. We bespreken de situatie, geven je uitleg over wat er zou kunnen spelen en kijken wat er nodig is om jouw veiligheid te waarborgen. We maken samen met jou een plan om uit de situatie te komen en hoe je daar betrouwbare mensen bij kunt betrekken.

Bewaren jullie chatgesprekken en accounts?

Berichten en informatie worden versleuteld bewaard binnen de chat. Hiermee zijn ze beschermd. Accounts en gesprekken worden automatisch gewist als deze twee jaar niet actief zijn geweest.

Heb je vragen over de chat? Stel ze aan de medewerkers van ons chat team. 

Bij wie kan ik nog meer terecht?

Naast Chat met Fier - sport  zijn er nog meer organisaties en mensen die jou kunnen helpen. Je kunt zelf contact opnemen. Vind je dit spannend? Dan kunnen wij dit ook voor je doen of je hierbij helpen.

Ben je in direct gevaar? Dan bel je altijd 112!

Vertrouwenspersoon sportclub/sportbond/NOC*NSF

Je kunt ook advies vragen of een melding doen bij de vertrouwenspersoon van jouw sportbond, sportclub of het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF. Deze vertrouwenspersonen luisteren naar je verhaal, kunnen je adviseren en ondersteunen bij het ondernemen van eventuele vervolgstappen. 

Huisarts
Je kunt met al je problemen terecht bij je huisarts. Ook zonder toestemming van je ouders kun je contact opnemen. Samen kun je een plan maken om te zorgen dat je veilig bent en voor goede hulp bij jou in de buurt.

Politie
Bij de politie kun je terecht voor informatie, een melding of aangifte van strafbare feiten. Een wijkagent kan een makkelijke manier zijn om in contact te komen met de politie. Je kunt ook bellen of chatten voor informatie. 

Telefoon: 0900-8844
Chat: www.vraaghetdepolitie.nl 

Iemand uit je omgeving
Misschien is er iemand in je omgeving met wie je je verhaal kunt delen. Een vriend, vriendin, je ouders, familie of een docent. Wil je dit doen, maar weet je niet hoe? De medewerkers van Chat met Fier-sport kunnen je hierbij helpen.

Is chatten gratis?

Ja, je kunt gratis chatten. Fier ontvangt subsidie voor de chat. Je hoeft zelf niets te betalen om gebruik te maken van de chat.

Delen jullie informatie met NOC*NSF?

We delen nooit jouw verhaal of vraag zonder jouw toestemming en medeweten met NOC*NSF. We delen wel het aantal chatgesprekken dat we voeren.