Het meemaken van geweld of een nare seksuele ervaring zorgt voor heel veel nare herinneringen. Herinneringen die niet zomaar weggaan en continu door je hoofd kunnen blijven spoken. De gedachtes aan de vervelende dingen die je hebt meegemaakt kunnen er zelfs voor zorgen dat je allerlei klachten krijgt en niet goed meer slaapt, eet en functioneert.
Sommige mensen kunnen nare gebeurtenissen verwerken, door er bijvoorbeeld veel over te praten en de tijd te nemen voor herstel. Maar soms lukt het ook niet om de nare gebeurtenissen van je af te schudden. Dan blijf je er maar aan denken en dan blijven de beelden maar in je hoofd verschijnen. De klachten die je dan ervaart kunnen blijven en zelfs erger worden. In dat geval heb je waarschijnlijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het lukt je dan niet om de nare gebeurtenissen te verwerken.
Om in te schatten of jij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt, kun je onderstaande lijst bekijken. Hoe meer klachten je bij jezelf herkent, hoe groter de kans dat er sprake is van een PTSS.
Let op: dit geeft slechts een inschatting. Voor de diagnose PTSS heb je een beoordeling van een psycholoog of psychiater nodig.
De klachten en problemen die je ervaart gaan meestal niet vanzelf over. Ze kunnen zelfs erger worden en ervoor zorgen dat je vastloopt. Daarom is het goed om hulp te zoeken. Praten over wat er bij jou thuis gebeurt kan je enorm helpen. Wil jij je verhaal kwijt of heb je vragen over de dingen die er bij jou thuis gebeuren? Chat dan (anoniem) met een van onze hulpverleners. Zij geven jou informatie en helpen je als jij dat wilt.
Het is fijn om met iemand te kunnen praten over jouw situatie. Misschien kun je iemand in je omgeving in vertrouwen nemen. Een vriend of vriendin, bijvoorbeeld, of je docent, collega of je trainer.
Je kunt je situatie ook bespreken met je huisarts, met Veilig Thuis of met iemand van jouw wijk- of gebiedsteam. Zij kunnen je doorverwijzen voor hulp. Je kunt voor advies ook rechtstreeks contact opnemen met Fier via 088 – 20 80 000.
Veiligheid staat voorop. Wanneer je nog middenin het geweld zit en je je zorgen maakt om je veiligheid, wacht dan niet langer en zoek meteen hulp. In geval van nood bel je met de politie, via telefoonnummer 112.