Veelgestelde vragen

Algemeen

Voor welke vragen kan ik contact opnemen met Fier?

Voor alle vragen met betrekking tot geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedereen kan contact opnemen met Fier: slachtoffers, professionals, personen uit de omgeving van een slachtoffer en mensen die zich zorgen maken om iemand.

Voor een overzicht van hulpvragen die we vaak krijgen kun je hier kijken. Ook als je vraag hier niet bij staat kun je gerust contact opnemen met Fier.

Direct hulp of advies nodig? Neem voor directe hulp of advies 24/7 contact met ons op via: 088 - 20 80 000.

Bel in acute noodsituaties altijd 112.
 

Heb ik een verwijzing nodig als ik hulp wil van Fier?

Ja, die is nodig. Bij aanmelding wordt besproken welke verwijzing je nodig hebt en hoe en waar je dit kunt regelen.

Zijn er wachtlijsten?

Voor sommige vormen van hulp zijn inderdaad wachtlijsten. Bij aanmelding wordt dit besproken en krijg je een indicatie van de wachttijd.

Wat gebeurt er als ik bel met Fier?

Wij luisteren naar je vraag of verhaal. Je krijgt advies en we vertellen wat we voor je kunnen beteken. Vervolgens bespreken we samen met jou de verdere stappen. 
 

Bekijk alle vragen in deze categorie

Eigen bijdrage en kosten

Moet ik eigen risico of een eigen bijdrage betalen?

Minderjarige clienten
Ben je minderjarig? Dan hoef je geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen.

Meerderjarige clienten
Ben je meerderjarig? Dan kan het zijn dat je eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen: dit is afhankelijk van het soort hulp dat jij nodig hebt en de financiering die daarbij hoort. Ook kan de hoogte van jouw inkomen een rol spelen en in hoeverre je je eigen risico al hebt aangesproken voor andere zorgkosten. Bij de start van de hulpverlening leggen we je uit welke kosten vergoed worden, hoe deze kosten vergoed worden en wat je zelf moet betalen. 

Welke kosten moet ik betalen voor de hulpverlening van Fier?

Minderjarige clienten
Ben je minderjarig? Dan hoef je geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. 

Als je tijdelijk bij Fier woont zijn er een aantal zaken waar je recht op hebt en die door Fier betaald worden (o.a. je kamer, gas/water/licht en voeding). Daarnaast zijn er wel een aantal zaken die je zelf moet betalen (o.a. persoonlijke verzorging/verzorgingsproducten). Voordat je bij Fier komt wonen word je hierover geinformeerd.

Meerderjarige clienten
Ben je meerderjarig? Dan kan het zijn dat je eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen: dit is afhankelijk van het soort hulp dat jij nodig hebt en de financiering die daarbij hoort. Ook kan de hoogte van jouw inkomen een rol spelen en in hoeverre je je eigen risico al hebt aangesproken voor overige zorgkosten. Bij de start van de hulpverlening leggen we je uit welke kosten vergoed worden, hoe deze kosten vergoed worden en wat je zelf moet betalen. 

Als je tijdelijk bij Fier woont zijn er een aantal zaken waar je recht op hebt en die door Fier betaald worden (o.a. je kamer, gas/water/licht en voeding). Daarnaast zijn er een aantal zaken die je zelf moet betalen (o.a. persoonlijke verzorging/verzorgingsproducten). Voordat je bij Fier komt wonen, krijg je hierover alle informatie.  

Wijzigt de financiering tijdens de hulpverlening, dan word je hierover geinformeerd en geadviseerd.

Over Fier

Op welke plaatsen in Nederland is Fier gevestigd?

We bieden op verschillende plaatsen verschillende vormen van hulp en begeleiding:

- 24 uurs opvang- en behandelvoorzieningen
- ambulante begeleiding
- behandeling (klinisch en ambulant)

Onze vestigingen:

- Leeuwarden
- Rotterdam
- Groningen
- Den Haag
 

Is Fier alleen op Friesland gericht?

Nee, we zijn een landelijk werkend behandel- en expertisecentrum. Onze opvang- en behandelvoorzieningen zijn gevestigd in Leeuwarden, Rotterdam en Groningen. In onze 24 uurs behandelvoorzieningen in Rotterdam en Leeuwarden vangen we kinderen, meisjes en vrouwen op uit heel Nederland. Soms is het beter om iemand vanwege veiligheidsredenen of vanwege traumatische ervaringen niet in de omgeving op te vangen. Onze ambulante hulp (begeleiding en behandeling) voor kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben met geweld richt zich met name op Noord-Nederland, maar ook in Rotterdam en Den Haag biedt Fier ambulante behandeling. 

 

Hoe wordt Fier gefinancierd?

Bijzonder bij Fier is dat binnen de organisatie het geld de client volgt en niet andersom: de client staat centraal. We maken gebruik van verschillende reguliere financieringsstromen, zoals de Wmo (Wet maatschappelijk opvang), de Wlz (Wet Langdurige zorg) en de Jeugdwet. Daarnaast ontvangen we projectfinancieringen, giften van o.a. fondsen en bedrijven voor alle hulp waarvoor geen reguliere financiering beschikbaar is. Denk hierbij aan scholing, toeleiding naar werk (o.a. interne leerbedrijven zoals de Fier Bakkerij), sport en het begeleiden bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Maar ook het realiseren van fijne speelplekken voor de kinderen die in onze opvangvoorzieningen verblijven. 

Professionals en verwijzers

Kan ik als professional een casus aan jullie voorleggen?

Ja, dat kan altijd. Professionals en verwijzers kunnen contact opnemen met ons team Advies & Aanmeldingen via telefoonnummer 088 - 20 80 000 of  .