Maatschappelijke participatie

Wij willen dat iedereen die wij helpen weer mee kan doen in de maatschappij. Daarom zetten we in op participatie.

Als je bij Fier hulp krijgt, krijg je behandeling om te leren omgaan met wat er is gebeurd en bescherming om je veiligheid te waarborgen. Doordat je uit je normale omgeving bent gehaald en bij Fier woont, verandert er heel veel: je plek in het gezin, sociale contacten, school, sport, etc. Als er alleen maar op de behandeling wordt gefocust, ga je sociaal en maatschappelijk achterlopen. Door je te helpen aan je toekomst te werken (maatschappelijke participatie), bereiden wij je voor op een zelfstandig leven in de maatschappij.

Wat houdt participatie bij Fier in?

Bij Fier bieden we behandelingbescherming en een toekomst. Participatie is daardoor onderdeel van onze zorg. Als je bij Fier hulp krijgt, wordt er van je verwacht dat je naast je behandeling ook werkt aan je toekomst. Dat je nadenkt over wat je later voor werk wil gaan doen, hoe je wil wonen en dat je ontdekt waar je talenten en passies liggen. Wij begeleiden je in het behalen van de dromen die je hebt.

Leerbedrijven

Onze leerbedrijven zijn opgezet als springplank richting de samenleving en om onze deelnemers het geloof in zichzelf terug te laten vinden. Zo bakken we heerlijke taarten en versturen we tig brievenbuspakketjes met brownies in onze Blooming Bakery en maken we kilometers vlaggenlijn in L.A.P. Atelier. Op die manier worden er allerlei vaardigheden opgedaan die onze cliënten kunnen helpen in de maatschappij.

Fier Community

De Fier Community is een groep betrokken mensen die hun talent en kennis willen delen met de cliënten van Fier. Door de Fier Community kunnen we het hele jaar door een mooi programma bieden, bestaande uit leerzame workshops, dagbesteding, ontspanning en sport. Denk aan een workshop budgetteren of klussen of een lezing waarbij vrouwen in bijzondere beroepen vertellen over hun loopbaan. Het programma wordt afgestemd op de leerdoelen van de cliënt en is daardoor een belangrijk onderdeel van onze hulpverlening. Hierdoor leren ze skills waar ze echt iets aan hebben in de praktijk, wat ze zelfverzekerder maakt en waardoor ze weer grip op hun leven kunnen krijgen.

Onderwijs

Onderwijs versterkt het toekomstperspectief van onze cliënten en is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling bij Fier. Kinderen en jongeren gaan daarom vanaf dag één of zo snel mogelijk naar school. We gaan met elke leerling of student voor een zo hoog mogelijke opleiding en diploma. Als het kan, gaan ze naar een reguliere school. Is het nog niet veilig genoeg, dan is er in Leeuwarden de interne Fierschool. Deze biedt voorgezet onderwijs en mbo op alle niveaus. In Rotterdam-Rijnmond gaan de cliënten naar een reguliere school. 

Kinderuniversiteit

De kinderen die bij Fier verblijven hebben vaak veel meegemaakt en zijn vervolgens plotseling uit hun vertrouwde omgeving geplukt. Het is dan niet zo vreemd als ze een leerachterstand oplopen. Daarom hebben we bij Fier de Kinderuniversiteit, waar kinderen één keer per week langskomen om hulp te krijgen bij hun schoollessen. 

Summerschool

Zomertijd betekent Summerschool bij Fier! De Summerschool is een inspirerend en educatief zomerprogramma voor cliënten die in de opvang verblijven. De Summerschool biedt leuke daguitjes aan de moeders en kinderen van Fier en een gevarieerd aanbod aan workshops en (externe) meeloopdagen aan de jongeren. Net even ander onderwijs dan ze het hele jaar door gewend zijn. Van workshops schilderen, tot masterclasses debatteren, van een bootcamp tot een les over politiek.

Summerschool Fier

Het Pizzapunt

Onder het genot van – je raadt het al – een pizzapunt, vergaderen alle kinderen (vanaf 6 jaar) van de Crisisopvang Rotterdam, Blijf Leeuwarden en de Vrouwenopvang Capelle aan den IJssel elke maand met elkaar over wat er wel leuk is bij Fier en wat er niet leuk is bij Fier. Omdat de stem van het kind belangrijk is en beter gehoord moet worden. 

De Pizzapunten worden begeleid door een onafhankelijke creatieve duizendpoot die de wensen én klachten van de kinderen/ jongeren verzamelt en doorzet naar de teamleider en zo nodig naar de Cliëntenraad.

Hoe houden we participatie draaiende?

De activiteiten die worden georganiseerd voor de cliënten worden financieel mogelijk gemaakt door fondsen, donaties en giften en de inzet van de Fier Community. 

Ik wil helpen als vrijwilliger

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers op allerlei gebieden. Van maatjes tot workshop-gevers tot huiswerkbegeleiders. Als je interesse hebt, kun je je aanmelden via onze vrijwilligerspagina.

Doneren

Vind jij het net zo belangrijk als wij dat onze cliënten goed worden voorbereid op hun toekomst? Dan kun je ons heel erg helpen door te doneren

Participatie Fier

Nieuws

Blijf op de hoogte.

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.