Residentiële hulp (verblijf)

Op deze pagina lees je alles over onze veilige verblijfsplekken.

Als je te maken hebt met geweld door iemand die dicht bij je staat en het is voor jou niet veilig om thuis te verblijven, dan kan Fier jou een veilige plek geven. Bij Fier kun je terecht voor crisisopvang, residentiële en klinische behandelgroepen en beschermd wonen voor minderjarigen en (jong)volwassenen en gezinnen. Op deze verschillende locaties bieden we veiligheid en behandelingen en werken we aan je toekomst, zodat je uiteindelijk veilig verder kan met je leven.

Waarom is een veilige plek belangrijk?

Als je geweld meemaakt of hebt meegemaakt en hier last van hebt, bijvoorbeeld door trauma’s en angsten, dan kun je behandeld worden om deze klachten te verminderen. Helaas werkt behandeling niet goed en kun je geen toekomst opbouwen als je nog in de onveilige situatie zit. Dan werk je aan het ene trauma, maar komt er een ander trauma bij. Daarom moet je eerst een veilige plek hebben voordat de behandeling en het werken aan je toekomst je echt kan helpen.

De Veilige Vestes van Fier

Fier heeft twee Veilige Vestes in Nederland. De eerste staat in Leeuwarden en de tweede in Capelle aan den IJssel. Daarnaast heeft Fier nog een aantal geheime locaties waar mensen worden opgevangen. 

Als je wilt weten hoe de locaties in Leeuwarden en Capelle eruit zien, kun je hier klikken voor een foto-rondleiding.

Veilige Veste Fier Leeuwarden

Veilige Veste

De Veilige Veste is een uniek concept van Fier waar we slachtoffers van geweld een veilig onderkomen willen bieden en de hulp geven die ze nodig hebben, zonder zich te hoeven verstoppen. In de Veilige Veste wordt niet alleen verblijf geboden. Het bevat ook onze kantoren voor medewerkers, leslokalen en een sportzaal. Zo proberen we het leven van de kinderen, jongeren, gezinnen en (jong) volwassenen die bij ons verblijven zo normaal mogelijk te laten zijn.

De Veilige Veste in Leeuwarden is gevestigd in het voormalige politiebureau. Het gebouw is van top tot teen verbouwd en energiezuinig gemaakt. Het gebouw is ontworpen door KAW en gebouwd volgens het Passiefhuisconcept door WoonFriesland. De Veilige Veste is in 2012 bekroond met de Award voor Duurzaam Ontwerp en in 2014 met de Hedy d’Ancona-prijs.

Verblijf

Fier heeft verschillende plekken om te verblijven die gericht zijn op mensen die verschillende vormen van geweld hebben meegemaakt. We hebben groepen voor jonge moeders met kinderen, jongeren en volwassenen met een complex trauma, slachtoffers van misbruik, geweld of bedreiging, eergerelateerd geweld, seksuele uitbuiting, buitenlandse mensenhandel en huiselijk geweld.

De eerste verblijfplaats van Fier, opgericht in 2001, is Asja. Een groep speciaal gericht op slachtoffers van seksueel geweld of mensen die risico lopen om dat te worden. 

Slaapkamer op een van onze woongroepen

Leven op een groep

Op een groep werken ongeveer vijf of zes hulpverleners. Eén van hen wordt je mentor. Daarnaast zijn er natuurlijk nog anderen die ongeveer hetzelfde als jij hebben meegemaakt. De grote van de groep kan verschillen van vier tot maximaal tien anderen.

Je krijgt bij Fier je eigen kamer. In je kamer vind je alle meubels die je nodig hebt, zoals een bed, een kast en een bureau. Verder kun je je kamer opleuken met je eigen spullen, zoals op de foto hiernaast. Ook heb je een wasbak op je kamer. De kamers zijn best wel ruim en je hoeft je kamer niet te delen. Je deelt wel de keuken met de hele groep en je deelt je wc en douche met vaak twee of drie anderen.

Therapie, school en vrije tijd

Je volgt de therapieën die op jouw situatie van toepassing zijn volgens je behandelplan, kan sporten in ons sportcomplex (alleen in Leeuwarden) en gaat als je in Leeuwarden zit, naar school bij ons (als je nog op de middelbare school zit of een opleiding volgt natuurlijk). In Capelle a/d IJssel ga je naar een school in de buurt. Op de groep eet je ook samen: elke dag biologisch, één keer per week vegetarisch en in het weekend is er een PPP-dag (pizza, patat of pannenkoeken). In het weekend worden er ook leuke activiteiten georganiseerd.

Vragen over het verblijf

Als je vragen hebt over onze verblijfsmogelijkheden, dan kun je contact opnemen met ons team Advies & Aanmeldingen via 088 – 20 80 000 of aanmeldingen@fier.nl.

Meer informatie

Locaties

Klik hier voor meer informatie en een foto-rondleiding van onze locaties.

Behandelingen

Wil je weten welke behandelingen Fier aanbiedt? Lees hier verder.

Informatie voor cliënten

Wat moet je weten over Fier als je cliënt bij ons bent of wordt?