Ik maak me zorgen.

Als jij je zorgen maakt over jezelf of iemand anders, dan helpen we je graag.

Welkom bij Fier. Als je je zorgen maakt om jezelf of iemand anders, dan kan het heel moeilijk zijn om te bepalen wat de juiste stap is om te zetten. Wij laten zien wat voor mogelijkheden je hebt en helpen je met kiezen.

Stap 1. Veiligheid

Is jouw situatie of de situatie van degene waar je je zorgen over maakt veilig op dit moment? Als er sprake is van ‘nood’, dus als je denkt dat er echt nú moet worden ingegrepen, dan bel je de politie via 112. Ook kun je via 0900-8844 rechtstreeks de politie bellen, voor niet-spoedeisende vragen en problemen.

Je mag altijd contact opnemen met Fier door te bellen naar 088 – 20 80 000 of te chatten via chatmetfier.nl.

Stap 2. De juiste partij vinden

Als er niet direct hoeft te worden ingegrepen, maar je weet ook niet goed wat je moet doen, dan kun je contact opnemen met een hulpinstantie om advies te krijgen. Verschillende hulpinstanties in Nederland helpen bij verschillende thema’s. Kijk daarom in de lijst hieronder bij welke hulpinstantie jouw probleem het beste past.

Fier

Je kunt advies vragen bij Fier als je te maken hebt (gehad) met geweld door iemand die dicht bij je staat en daar last van hebt of je zorgen maakt over iemand anders. Hieronder leggen we uit wat dat inhoudt. Het geweld kan net gebeurd zijn, maar kan ook langer geleden hebben plaatsgevonden, terwijl je er bijvoorbeeld nog nachtmerries van hebt.

Geweld dat veroorzaakt wordt door iemand die dicht bij je staat voldoet vaak aan deze drie kenmerken:

  1. Er is sprake van geweld. Dat kan fysiek zijn, zoals schoppen of aan haren trekken, maar ook psychisch, seksueel of zelfs financieel. Iemand gaat over jouw grenzen heen en jij hebt daar last van.
  2. Het geweld wordt veroorzaakt door iemand die dicht bij je staat. Dit houdt in dat de pleger van het geweld macht heeft over het slachtoffer, bijvoorbeeld doordat je in hetzelfde huis woont, je vrienden bent of diegene je geld beheert.
  3. Het geweld was niet willekeurig. Dit houdt in dat er een aanleiding was voor het geweld. Hierdoor is de kans groot dat het op een later moment weer gebeurd.

Omdat dit allemaal best ingewikkeld is, hebben we een paar voorbeelden uitgeschreven. Die staan hiernaast. 

Als je niet zeker weet of jouw situatie geschikt is voor Fier, neem dan voor de zekerheid toch gewoon contact op door ons te bellen of een chatgesprek te starten. Het ergste dat er kan gebeuren is dat we je helpen met vinden wat dan wel de juiste partij is.

Voorbeelden geweld in afhankelijkheidsrelaties

Margreet is met vriendinnen uitgeweest. Op het moment dat zij thuiskomt, barst haar man uit in woede en verbiedt haar om de rest van de maand zonder zijn toestemming naar buiten te gaan.

Toms vriend begint steeds gewelddadiger tegen hem te worden. Als hij een keer een glas water omstoot, grijpt zijn vriend hem bij zijn keel.

Kevin doet altijd heel erg zijn best om zo zacht mogelijk over de vloer te lopen, want hij weet dat als zijn vader het hoort kraken, hij geslagen wordt.

Victoria gaat bij haar vriend langs. Hij heeft gedronken en dringt zich aan haar op zonder dat ze het wil. Victoria bevriest en hij randt haar aan.

Samirah leidt een dubbelleven: voor haar familie is ze een voorbeeldige dochter, maar stiekem heeft ze seks met haar vriend. Ze weet dat als haar ouders daar ooit achter komen, ze thuis niet meer veilig zal zijn.

Matilde haar vriend is de populairste jongen op school en zit een paar klassen hoger dan zij. Na een tijdje samen te zijn geweest dwingt hij haar om seks te hebben met een vriend van hem. 

Rafael slaapt bij vrienden als hij door zijn moeder op straat wordt gezet. Op een gegeven moment vragen die jongens hem om een wat voor hen terug te doen, hij moet drugs afleveren bij iemand.

Andere instanties die jou kunnen helpen

Als er bij jou sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling, dan kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Ook als je je zorgen maakt om een ander.

Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld. Je kunt veilig en anoniem contact zoeken met hen. Als je wilt, zorgen zij ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld. 

‘Ik word niet ongesteld, ben ik dan zwanger? Ik kijk iedere dag porno, ben ik verslaafd? Hoort meisjesbesnijdenis bij de islam? Waarom kom ik zo snel klaar? Wat betekent transgender?’ Met al deze, en meer, vragen kun je terecht bij Sense. Hun website staat boordevol informatie rondom het onderwerp seksualiteit.

Wanneer je een naaktfoto of -video naar iemand hebt gestuurd en je plotseling jouw beeldmateriaal op een website ziet verschijnen of doorgestuurd blijkt te zijn, dan wordt dat ongewenste sexting genoemd. Onthoud dan dat dat nooit jouw schuld is. HelpWanted begeleidt je door de stappen heen die je dan kunt zetten om jouw beeldmateriaal ergens af te halen.

Denk je aan zelfdoding en weet je niet meer wat je moet doen? Bij een ernstige depressie zie je soms geen uitweg meer en ligt denken aan zelfdoding op de loer. Dan kun je dag en nacht contact opnemen met 113. Zij helpen 24 uur per dag mensen die denken aan zelfdoding. Weet dat je niet alleen bent. Bel gratis 0800-0113 of chat met 113.

Gaat het om wat voor reden dan ook niet goed met je? De huisarts is vaak een goede plek om je zoektocht naar hulp te starten. Zij kunnen je helpen met het doorverwijzen naar de juiste instanties die bij jouw hulpvraag passen. Ook zonder toestemming van je ouders kun je contact opnemen.

Ben je tussen de 8 en 18 jaar en zoek je een plek om je verhaal te doen? De Kindertelefoon is er voor alle onderwerpen, dus je kunt ze altijd bellen.

De Luisterlijn is er voor hetzelfde als je 18 jaar of ouder bent.

Als je mentale problemen hebt of je zorgen maakt over iemand anders en het gaat niet over geweld in afhankelijkheidsrelaties, dan kan je bij MIND Korrelatie chatten.

Hulp Fier

Weet je niet zeker waar je heen moet? Dan kan je gewoon met ons chatten en helpen we je de juiste plek te vinden. Ga naar www.chatmetfier.nl en start een gesprek.