chat

Ik ben aangerand, verkracht of misbruikt - hulp voor jongens

Shock
Seks tegen je wil, zoals het meemaken van een verkrachting, aanranding of langdurig seksueel misbruik, is ontzettend ingrijpend.  Als het seksueel geweld net is gebeurd, ben je waarschijnlijk in een soort shock. Je weet even niet wat je moet doen. Je bent bang, voelt je vies en bent in de war. Misschien geef je jezelf wel de schuld van wat er is gebeurd. En je schaamt je. Je wilt er zo snel mogelijk van af zijn. Van de gedachten, de viezigheid. De kans is groot dat je het liefst meteen onder de douche stapt en hoopt dat het weer overgaat. 

De meeste mensen hebben direct na het meemaken van seksueel geweld last van stressreacties zoals:

  • Vaak terugdenken aan wat er is gebeurd
  • Moeite met concentreren
  • Slecht slapen
  • Nachtmerries
  • Huilbuien, snel boos of geirriteerd worden
  • Vermijden van situaties die lijken op wat je hebt meegemaakt
ravi-vierkant

Dit zijn normale reacties op zo’n heftige gebeurtenis. Het helpt om hier hulp voor te zoeken, omdat je heel lang last kan hebben van de gebeurtenis. Soms wel tot 10 jaar later. Het kan ook helpen om je dagelijkse leven op te pakken, afleiding te zoeken en steun te vinden bij de mensen om je heen.
Ben je lichamelijk gewond of ben je bang dat je een SOA hebt? Zoek dan medische hulp. 

Hulp zoeken
Uit onderzoek blijkt dat de klachten vaak niet vanzelf overgaan en hulp heel belangrijk is bij herstel én verwerking. Hoe eerder hoe beter, liefst zelfs binnen enkele dagen.  En die hulp is er ook. Je kunt 24/7 terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Daar staan mensen voor je klaar die hier veel ervaring mee hebben.

Wanneer het seksueel geweld al een tijd geleden heeft plaatsgevonden, kun je in het dagelijks leven nog veel last hebben van deze nare ervaring en kunnen er traumagerelateerde klachten spelen. Hiervoor biedt Fier gespecialiseerde behandeling.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om snel hulp te zoeken, liefst binnen enkele dagen. Bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) helpen we jou als je kortgeleden aangerand of verkracht bent. Voor hulp kun je dag en nacht bellen met het landelijke nummer 0800-0188.

Ben je in direct gevaar en loopt een situatie uit de hand? In geval van nood bel je altijd 112!

Chat speciaal voor jongens

Bij Fier hebben we een chat speciaal voor jongens (blauwe chat-knop rechtsonder). De hulpverleners van de chat zijn op de hoogte van de problemen en de taboes waar je als jongen mee te maken kunt hebben en kunnen je verder helpen. Je kunt (anoniem) je verhaal aan hen kwijt. Onze hulpverleners luisteren naar jou, geven je informatie en helpen je als je dat wilt. Meer informatie over Chat met Fier

We weten namelijk dat het voor jongens vaak lastiger is om hulp te zoeken dan voor meiden. Als het gaat om seksueel misbruik bij jongens spelen er namelijk nog altijd vele taboes een rol. Je schaamt je, vindt misschien wel dat je als man geen slachtoffer had mogen worden en/of bent verward omdat je tijdens het misbruik toch een erectie hebt gekregen. Ook kan het zijn dat je als hetero seks hebt gehad met mannen en daardoor gaat twijfelen over je geaardheid of bang bent dat anderen dat gaan doen. Kom je uit een eercultuur dan kan het feit dat je seks hebt gehad met een andere man grote gevolgen hebben voor je veiligheid. Deze taboes kunnen ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om over het misbruik te praten. Het kan bovendien zijn dat je wordt bedreigd en/of gechanteerd door degene die jou misbruikt en daardoor bang bent om je verhaal te doen. Toch is het voor je herstel en je eigen veiligheid heel belangrijk dat je hulp zoekt.

Openingstijden chat
Je kunt (anoniem) chatten op de volgende tijden:

Maandag t/m vrijdag van 16.00 - 06.00 uur
Zaterdag en zondag van 20.00 - 06.00 uur

Ook als omstander, familie of hulpverlener van een jongen die slachtoffer is van seksueel geweld, kun je altijd bellen of chatten met Fier.