chat

Ik ben of word jong moeder

Jong moeder worden
Jong moeder worden is voor sommige meiden een grote wens. Een baby waar je onvoorwaardelijk van zult houden! Sommige meiden kiezen heel bewust voor een zwangerschap, anderen raken ongepland zwanger. Ook zijn er veel meiden die worstelen met het wel of niet houden van de baby.

Veel gebeurd
Voor veel jonge (aanstaande) moeders geldt dat zij al veel hebben meegemaakt.  Het kan zijn dat zij zelf vroeger niet de juiste aandacht hebben gehad of geweld hebben meegemaakt. De onvoorwaardelijke liefde van een kindje kan een reden zijn om hiernaar te verlangen.
Wanneer je uit een cultuur komt waar eer een grote rol speelt, kan een zwangerschap voor problemen zorgen. Ook kun je een relatie hebben waar ruzies en geweld een grote rol spelen, of dat er thuis problemen zijn.

Het moederschap
Als je veel hebt meegemaakt en nog jong bent, kan het moederschap best moeilijk zijn. Als je niet goed hebt geleerd om met emoties om te gaan, je opgegroeid bent met ruzies en agressie en je zoveel hebt meegemaakt dat je eigenlijk genoeg hebt aan je eigen problemen, is het lastig om met volle aandacht bij je kindje te zijn. Door nare gebeurtenissen kun je bijvoorbeeld last hebben van weinig zelfvertrouwen, ruzies thuis of in de relatie, slaapproblemen, problemen op school, eenzaamheid, een slechtnetwerk of geen vrienden, of denk je vaak terug aan nare gebeurtenissen. Wat je hebt meegemaakt, beïnvloedt jou én de opvoeding van je kindje.

Checklist
Herken je je in onderstaande problemen?
Ik ben een tienermoeder of verwacht een kindje en:

  • ik voel me eenzaam en onbegrepen;
  • door problemen thuis vind ik het moeilijk om een goede moeder te zijn;
  • mijn familie en/of vriend steunen me niet;
  • ik maak veel ruzies en agressie mee;
  • ik heb het gevoel dat ik er alleen voor sta;
  • ik maak me zorgen over de toekomst.

Gaat dit over jou? Dan kan Fier je helpen. Het kan zijn dat je dit zelf herkent en ziet dat je hulp kunt gebruiken bij de zorg voor je kindje. Ook kan het zijn dat je op dit moment niet in een veilige situatie bent, waardoor je je zorgen maakt over de toekomst van je kind en je zelf. Wanneer er thuis veel problemen spelen, kan een gezinsvoogd of andere hulpverlener zich zorgen om jou en je baby maken en je vertellen dat hulp noodzakelijk is om een uithuisplaatsing  van jouw kindje  te voorkomen.

Fier helpt jonge (aanstaande) moeders tot 23 jaar die thuis of in hun relatie te maken hebben (gehad) met geweld.

tienermoeder-vierkant

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om over je zorgen te praten. Een vriendin of bijvoorbeeld een leraar op school die je vertrouwt kan met je meedenken. Ook kun je (anoniem) praten met een hulpverlener via onze chat of via telefoonnummer 088 - 20 80 000.

Durf jij de stap te zetten om hulp te zoeken? Ga naar je huisarts, een hulpverlener of vertrouwenspersoon op school en bespreek de situatie. Hij/zij kan je doorverwijzen voor hulp bij Fier. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Fier via 088 – 20 80 000 en via onze chat, of met Veilig Thuis, via 0800-2000. Beide organisaties zijn 24/7 bereikbaar. 

Als de veiligheid van jou en/of je kindje wordt bedreigd, kom dan meteen in actie. In geval van nood bel je met de politie, via telefoonnummer 112.

Hoe helpt Fier?

Evi is de tienermoeder & kind-afdeling van Fier. Wij bieden intensieve begeleiding en behandeling aan (aanstaande) jonge moeders tot en met 23 jaar met hun kinderen, die thuis of in hun relatie te maken hebben met geweld en problemen hebben op meerdere gebieden. Evi is een afdeling waar je samen met je kind verblijft.
Waar we werken aan een veilige en gezonde toekomst voor jou en je kindje. Daar gaat het om. We bieden een plek waar je je samen met je kind veilig kan ontwikkelen, we helpen je bij de opvoedtaken, we steunen je bij je persoonlijke ontwikkeling en bereiden je voor op een zelfstandig bestaan met je kind.

Behandeling
Door traumatische gebeurtenissen in het verleden, kunnen er patronen ontstaan in je leven, waardoor je kunt vastlopen. Daarom bieden we intensieve behandeling, waar we kijken naar trauma’s die je hebt meegemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn. Alle vormen van behandeling en begeleiding zijn gericht op:
voorkomen, opheffen of verminderen van klachten door nare ervaringen;

- verwerken van de traumatische gebeurtenis(sen);
- het verbeteren van je zelfbeeld en de manier waarop je met emoties omgaat;
- kennis en vaardigheden voor het omgaan met de gevolgen van het trauma en je klachten.
- de hechting tussen jou en je kind.

Evi werkt systeemgericht gewerkt. Dit betekent dat we samen met jou je sociale netwerk in kaart brengen en hen, als dat mogelijk is, bij de hulpverlening willen betrekken.
 
Hoe zit de afdeling eruit?
De afdeling bestaat uit 7 units, bestaande uit een huiskamer met keukenblok, badkamer (met toilet en douche) en 1 slaapkamer waar moeder en kind samen slapen. Daarnaast zijn er nog verschillende units waarbij de sanitaire voorzieningen gedeeld worden met een buurvrouw. Iedere moeder heeft een eigen unit. 
Verder beschikt de afdeling over een gezamenlijke huiskamer en is er een wasmachine en droger voor gezamenlijk gebruik. Op het terrein is er een mooie tuin, met speelgelegenheid voor kinderen van diverse leeftijden. In het gebouw is een gespecialiseerde crèche aanwezig.
 
Dagstructuur
Alle jonge moeders doen (behalve tijdens de kraamperiode) mee aan dagbesteding  in de vorm van school, vrijwilligerswerk en/of regulier werk. Verder stimuleren we om te sporten en om een zinvolle invulling aan je vrije tijd te geven.
 
Wij gaan ervan uit dat je gemiddeld een jaar de tijd nodig hebt voordat je een volgende stap richting zelfstandigheid kunt zetten. Maar alle tienermoeders hebben hun eigen unieke situatie en mogelijkheden. Daarom kijken we met iedereen afzonderlijk naar hoe het traject eruit ziet.

Ervaringsverhaal

'Ze waren bang dat ik het niet zou kunnen', Fier Magazine 7, pag 39

Direct hulp of advies nodig?

Neem voor direct hulp of advies 24/7 contact met ons op via:

088 - 20 80 000

Bel in acute noodsituaties altijd 112