chat

Ik had seks tegen mijn wil

Shock
Seks tegen je wil, zoals het meemaken van een verkrachting, aanranding of langdurig seksueel misbruik, is ontzettend ingrijpend.  Als het seksueel geweld net is gebeurd, ben je waarschijnlijk in een soort shock. Je weet even niet wat je moet doen. Je bent bang, voelt je vies en bent in de war. Je wilt er zo snel mogelijk van af zijn. Van de gedachten, de viezigheid. De kans is groot dat je het liefst meteen onder de douche stapt en hoopt dat het weer overgaat.
Maar je voelt je rot. De meeste mensen hebben direct na het meemaken van seksueel geweld last van stressreacties zoals:

  • veel terugdenkenaan wat er is gebeurd;
  • moeite met concentratie;
  • slecht slapen;
  • nachtmerries;
  • huilbuien, snel boos of geïrriteerd worden;
  • vermijden van situaties die lijken op wat je hebt meegemaakt.

Dit zijn normale reacties op zo’n heftige gebeurtenis. Meestal worden ze na verloop van tijd minder. Het helpt om je dagelijkse leven op te pakken, afleiding te zoeken en steun te vinden bij de mensen om je heen.
Daarnaast ben je misschien lichamelijk gewond, of bang dat je zwanger bent of een SOA hebt. Daarvoor heb je echt medische hulp nodig.

Hulp zoeken
Uit onderzoek blijkt dat de klachten vaak niet vanzelf overgaan en hulp heel belangrijk is bij herstel én verwerking. Hoe eerder hoe beter, liefst binnen zeven dagen.  En die hulp is er ook. Je kunt 24/7 terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

Wanneer het seksueel geweld al een tijd geleden heeft plaatsgevonden, kun je in het dagelijks leven nog veel last hebben van deze nare ervaring en kunnen er traumagerelateerde klachten spelen. Hiervoor biedt Fier gespecialiseerde behandeling.

vierkant-seks tegen mijn zin

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om snel hulp te zoeken, liefst binnen 7 dagen. Bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) helpen we jou als je kortgeleden aangerand of verkracht bent. Voor hulp kun je dag en nacht bellen met het landelijke nummer 0800-0188.

Contactgegevens van alle regionale CSG's vind je hier.

Ook kun je (anoniem) praten met een hulpverlener via de chat van Fier.

Ook als het langer geleden is, kun je het moeilijk vinden om je leven op te pakken. Bijvoorbeeld in relaties met anderen, op school of werk. Je bent niet jezelf en voelt je niet goed. Je kunt ook dan contact zoeken met het Centrum Seksueel Geweld.

Als je niet goed weet of je slachtoffer bent van seksueel geweld of je zorgen maakt over jezelf, dan kunnen deze vlogs van het CSG je misschien helpen:
Wat is seksueel misbruik?
Iemand heeft aan me gezeten en dat voelde niet oke
Waarom voel ik me schuldig?
Iemand zat aan me, wat nu?
Is het normaal dat ik in de war ben?
Kan ik het vergeten?

Hoe helpt het Centrum Seksueel Geweld?

Zoek het liefst binnen 7 dagen nadat je bent aangerand of verkracht professionele hulp. Binnen deze tijd heb je als slachtoffer namelijk de beste kansen. Op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veilig stellen van sporen.

Hoe gaat dat?
Het CSG Friesland valt onder de verantwoordelijkheid van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Fier, in nauwe samenwerking met de politie Noord-Nederland, GGD Friesland, regiecentrum Bescherming en Veiligheid en Slachtofferhulp Nederland.

Wanneer je het CSG Friesland belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn die je uitlegt wat het CSG voor je kan doen. Wanneer het gaat om heel recent seksueel geweld, word je uitgenodigd bij het CSG in het MCL. Hier wacht een gespecialiseerde verpleegkundige je op. Deze verpleegkundige blijft gedurende het onderzoek bij je, legt uit wat er gebeurt en bespreekt het vervolg met je.
Wanneer je dat wilt, legt de politie in een informatief gesprek uit wat de mogelijkheden zijn zoals een forensisch (sporen)onderzoek en aangifte. Eventueel forensisch onderzoek wordt gecombineerd met medisch onderzoek. Ook als je geen contact met de politie wilt, ben je welkom bij het CSG. 

Bovenstaande hulp krijg je bij alle regionale Centra Seksueel Geweld. Er wordt in dat geval samengewerkt met een ziekenhuis en politie uit jouw regio.

Na het onderzoek
De dag na het onderzoek in het MCL neemt de casemanager van Fier contact met je op. De casemanager is een behandelaar die gedurende vier weken contact met je heeft om samen met je te onderzoeken hoe het met je gaat. Als de stress niet minder wordt, krijg je de passende behandeling.
Voor juridische en praktische ondersteuning biedt Slachtofferhulp mogelijkheden. 
De casemanager is er voor al je vragen. Alles gaat in overleg met jou, er gebeurt niets zonder je toestemming.

Ook voor niet recent seksueel geweld of misbruik
Ook wanneer je langer geleden een nare ervaring hebt gehad en hier nog steeds last van hebt, is het belangrijk dat je contact opneemt met het CSG! De juiste hulp kan ervoor zorgen dat klachten verminderen en dat jouw problemen niet groter worden.

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Gerard, Fier Magazine 2, pag 28-29
Harm over seksueel misbruik, Fier Magazine 4, pag 22-23
'Maak incest bespreekbaar', Fier Magazine 5, pag 18-19
'Ik voelde me zo vreselijk alleen', Fier Magazine 6, pag 18-19