Aïsha (15) heeft gedwongen seks met drie mannen per dag. Mitchel (18) bezorgt drugspakketjes en wordt bedreigd als hij aangeeft ermee te willen stoppen. Silvia (17) deelt online naaktbeelden van zichzelf, omdat haar vriend daar geld aan verdient. In Nederland komen dagelijks duizenden professionals in aanraking met jongeren tijdens hun werk. Misschien ben jij daar één van. Weet jij wat je kunt doen als mensenhandel voor je neus gebeurt? Op deze pagina vind je materialen die jou helpen om mensenhandel te herkennen en wat je kunt doen om slachtoffers te helpen en uitbuiting te voorkomen. Bij direct gevaar bel je altijd 112!
‘Die ene sportleraar of die ene jongerenwerker. Eén iemand kan het verschil maken. Omdat hij ziet dat het niet goed met je gaat en geen genoegen neemt met: ‘’Ja hoor, alles is oké.’’ Omdat hij niet in de stress schiet als hij je verhaal hoort en geen domme dingen roept als: ‘’Je kon toch weggaan?!’’’ – Boyan, 18 jaar
Om je op weg te helpen hebben we verschillende tools beschikbaar gesteld waarmee je leert hoe je mensenhandel kunt herkennen, hoe je slachtoffers kunt helpen als je uitbuiting signaleert en hoe je mensenhandel kunt voorkomen. Handig en belangrijk voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Je vindt de tools hieronder.
De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook. Volg de e-learning hier.
Fier ontwikkelde een uitgebreide, praktijkgerichte en zeer afwisselende e-learning over seksuele en criminele uitbuiting. Professionals kunnen deze in hun eigen tempo volgen. Zodoende krijgen ze gedegen kennis en handvatten over het herkennen van mensenhandel, het voorkomen en stoppen daarvan en het organiseren van hulp voor slachtoffers. De e-learning maakt ook onderdeel uit van de door Fier aangeboden online training over mensenhandel (webinar én e-learning). De eerstvolgende online training vindt plaats op 3 oktober 2024. Er geldt een open inschrijving. Voor meer informatie en inschrijven klik je hier.
Voor meer informatie over de e-learning én aanbod op maat mail je naar elearningmensenhandel@fier.nl.
De gevolgen van mensenhandel kunnen groot zijn. Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen scholieren beschermen door signalen eerder te herkennen en het thema in de klas te bespreken. Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), onderdeel van Fier, ontwikkelde samen met het Rode Kruis lesmateriaal om onderwijsprofessionals van middelbare scholen hierbij te ondersteunen. Ook is er BUIT in de klas, een lespakket gemaakt voor en door jongeren vanaf 10 jaar met als doel uitbuiting te voorkomen en jongeren weerbaarder te maken tegen uitbuiting.
Mensenhandel. Wat is het?
Een mensenhandelaar dwingt zijn slachtoffer om seks (met anderen) te hebben of criminele feiten te plegen, met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Bijvoorbeeld door er geld aan te verdienen. We noemen dit seksuele en criminele uitbuiting. Onder mensenhandel vallen daarnaast arbeidsuitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering, maar deze pagina richt zich op seksuele en criminele uitbuiting bij jongeren.
Een mensenhandelaar dwingt zijn slachtoffer om seks (met anderen) te hebben of criminele feiten te plegen, met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Bijvoorbeeld door er geld aan te verdienen. We noemen dit seksuele en criminele uitbuiting. Onder mensenhandel vallen daarnaast arbeidsuitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering.
De mensenhandelaar kan verschillende vormen van dwang gebruiken. Sommige vormen zijn duidelijk herkenbaar, zoals dreiging met of gebruik van geweld. Dwang kan ook subtieler zijn. Zoals misbruik maken van de kwetsbare positie van een slachtoffer dat heel jong is, dat psychische problemen of een licht verstandelijke beperking heeft of dat andere problemen zoals schulden heeft. Vaak worden er ‘mooie’ beloftes gedaan en hebben slachtoffers hierbij niet in de gaten dat zij worden misleid of gemanipuleerd.
Is een slachtoffer minderjarig? Dan wordt automatisch geacht dat sprake is van dwang. Dwang hoeft dan dus niet apart te worden aangetoond.
Mensenhandel en uitbuiting zijn hetzelfde, maar de terminologie wordt vaak door elkaar gebruikt. Mensenhandel bestaat uit verschillende vormen van uitbuiting: seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering.
Seksuele uitbuiting is strafbaar als een van de vormen van mensenhandel. De pleger dwingt iemand tot (online) seksuele handelingen met de bedoeling hier zelf financieel beter van te worden. De pleger zet geweld of chantage in of maakt misbruik van de kwetsbaarheid van het (minderjarige) slachtoffer.
Criminele uitbuiting is strafbaar als een van de vormen van mensenhandel. Iemand dwingt een ander tot het plegen van (online) strafbare feiten met de bedoeling daar zelf financieel beter van te worden. Het kan hierbij gaan om verschillende vormen van criminaliteit, zoals diefstal, cybercrime, drugshandel en geweldsdelicten. Vaak is de uitbuiter onderdeel van een groter crimineel netwerk, of wordt de uitbuiter zelf ook uitgebuit.
Ja, uitbuiting vindt zeker online plaats. Jongeren communiceren vooral online; internet is een essentieel onderdeel van hun leven en sociale media zijn niet meer weg te denken. Uitbuiters weten dat ook. Ze verleiden en ronselen jongeren online, chanteren en bedreigen ze met bijvoorbeeld naaktbeelden en weten precies hoe ze grip moeten krijgen op jongeren. Vervolgens worden jongeren uitgebuit voor (online) prostitutie of andere illegale activiteiten. Denk aan het gedwongen verrichten van seksuele handelingen voor de webcam, of het plaatsen van naaktbeelden op sites als OnlyFans. Ook criminele handelingen vinden soms deels of volledig online plaats. Denk aan fraude of het oplichten van bedrijven of personen. Ondertussen worden jongeren online in de gaten gehouden, doordat ze bijvoorbeeld altijd hun locatie moeten delen of constant online beschikbaar moeten zijn.
Ook ná de uitbuiting wordt vaak nog online controle uitgeoefend. Slachtoffers worden bedreigd en beïnvloed via bijvoorbeeld appjes om maar niet te stoppen met de gedwongen acties en geen aangifte te doen. Uitbuiting heeft tegenwoordig dus enorm veel online componenten.
Mensenhandel bij jongeren is vaak lastig te herkennen. Dat komt doordat uitbuiting zich vaak verborgen afspeelt, slachtoffers bang zijn, zich schamen en zichzelf niet altijd als slachtoffer zien. Ook zijn jongeren volop in ontwikkeling en is het soms lastig om pubergedrag te onderscheiden van signalen van uitbuiting. Soms zegt je intuïtie dat er iets mis is met een jongere. Dat gevoel is een waardevol eerste signaal. Wees ook alert op andere signalen, zoals wanneer een jongere zich plotseling anders gaat gedragen of kleden. Jongeren die extra kwetsbaar zijn, zoals jongeren uit een instabiel gezin, jongeren die een trauma en/of financiële problemen hebben, licht verstandelijk beperkt zijn of met verslavingsproblematiek kampen, lopen meer risico om slachtoffer of pleger te worden.
Signalen
Voor meer signalen klik hier.
Kom in actie als jij vermoedt dat een jongere in de problemen zit en wordt uitgebuit. Volg de meldcode:
Deze stappen zijn gebaseerd op de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
‘Straks verlies ik de vertrouwensband.’ ‘Wat als ik de jongere niet wil dat ik iets ga melden? Of het er überhaupt niet over wil hebben?’ ‘Mag ik dit wel bespreken in het kader van de AVG?’ ‘Ik dacht dat alleen jongens pleger zouden zijn en meisjes slachtoffer.’ Dit is een aantal gedachtes en drempels die je als professional kan ervaren als je vermoedt dat er sprake is van mensenhandel. Het vraagt daarnaast veel van je als professional om door te vragen op deze heftige problematiek, bijvoorbeeld omdat het over een persoonlijk onderwerp als seks gaat. Heel menselijk! Er zijn verschillende tips voor hoe je hiermee om kunt gaan. Bijvoorbeeld:
Zorgcoördinatoren mensenhandel. Elke provincie heeft een zorgcoördinator mensenhandel. Op www.comensha.nl/voor-professionals/zorgcoordinatoren vind je per provincie contactgegevens van een zorgcoördinator bij jou in de buurt.
Veilig Thuis. Twijfel je of het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of uitbuiting, dan kun je overleggen met Veilig Thuis via 0800-2000 of www.veiligthuis.nl.
Chat met Fier. Slachtoffers van seksuele uitbuiting, maar ook omstanders en professionals, kunnen online anoniem contact opnemen met hulpverleners van Chat met Fier via www.chatmetfier.nl.
Keerpunt. Slachtoffers van criminele uitbuiting, maar ook omstanders en professionals, kunnen online anoniem contact opnemen met het chatteam van Keerpunt via www.keerpunt.chat.
Centrum Seksueel Geweld (CSG). Als je te maken krijgt met een slachtoffer van seksueel geweld en vragen hebt, kun je contact opnemen met het CSG bij jou in de buurt. Contactgegevens vind je via www.centrumseksueelgeweld.nl/contact.
Politie. Elke politie-eenheid heeft een eigen AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel). Met deze afdeling kun je contact opnemen als je signalen van online seksuele uitbuiting wilt melden of als een slachtoffer aangifte wil doen. Bel naar 0900-8844 en vraag naar het Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel. Bij spoed bel je altijd 112!
Ja, er is online hulp voor jongeren. Jongeren die te maken hebben met seksuele en criminele uitbuiting zijn er soms (nog) niet aan toe om hulp te vragen in hun omgeving. Uit onderzoek blijkt dat jonge slachtoffers vaak al een jaar in een onveilige situatie zitten voordat ze iets durven te ondernemen. Anonieme online hulp biedt vaak een oplossing om de eerste stap naar hulp te zetten. Als professional kun je jongeren wijzen op Chat met Fier (anonieme chat voor alle vragen of zorgen over uitbuiting) of Keerpunt (anoniem hulpplatform voor vragen of zorgen over criminele uitbuiting). Op beide hulpplatformen kun je ook als professional terecht.
Andere platformen waar jongeren terecht kunnen zijn:
Helpwanted
‘Als iemand je chanteert met naaktfoto’s of -video’s is dat niet jouw schuld. De persoon die jouw beelden verspreidt, of wil verspreiden, is fout. Maak jij dit mee, of heb je andere vragen over online veiligheid? Ga naar www.helpwanted.nl. Hier kun je anoniem advies vragen en hulp krijgen.’
Meld Misdaad Anoniem
‘Weet jij iets over criminele activiteiten? Heb je iets gezien of herken je iemand op beelden? Dan is dat waardevolle informatie die er toe kan leiden dat daders worden opgespoord en criminaliteit wordt gestopt. Maar wanneer de dader jou kent, voel je je misschien niet veilig om met naam en toenaam te melden. Daarom is er M. Bij M. meld je misdaad anoniem. Bel 0800-7000 of meld het online via www.meldmisdaadanoniem.nl.’
Slachtofferhulp Nederland
‘Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van een strafbaar feit. Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis. Ze kunnen bijvoorbeeld informeren over en begeleiden tijdens het strafproces. En vertellen wat je rechten zijn. Lees meer op www.slachtofferhulp.nl.’
Naast de tools die Fier en het CKM aanbieden, hebben wij een selectie gemaakt van tools van andere organisaties die kunnen helpen bij het tegengaan van mensenhandel tijdens je werk. Je vindt ze hieronder.
3 oktober 2024 – Landelijke training (webinar plus e-learning) Mensenhandel (open inschrijving)
Najaar 2024 – Verschillende besloten trainingen aan professionals in Rotterdam-Rijnmond en Noord-Holland
Voor aanbod op maat in gehele land: elearningmensenhandel@fier.nl
Deze pagina is onderdeel van de campagne #mensenhandelwatdoejij en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS).