chat

Actie voeren

Gepubliceerd op 18 mei 2017
Actie voeren

Wietze de Haan, voormalig politicus en vriend van Fier, schrijft maandelijks een blog voor Fier. Deze maand gaat zijn blog over actie voeren. 

Afgelopen anderhalve week heb ik mij beziggehouden met actie voeren. Het is mijn hobby niet, maar soms moet het. Het ging dit keer om een klein oud hokje dat op het havenhoofd in mijn woonplaats staat. De gemeente wilde dit hokje slopen. Dit hokje is een begrip in mijn woonplaats. Vroeger ontstonden er jeugdliefdes, stonden de vrouwen op hun mannen te wachten als hij van zee thuiskwam of werd er gezwommen en gevist door de jeugd. De op de dam geplaatste vuurtoren en het hokje horen bij elkaar en het is het waard om ervoor te vechten.

Ergens voor vechten geeft je kracht, zeker als je het gevoel hebt voor een goede zaak te vechten. Dat zouden meer moeten doen. Ik deed het door een petitie op te stellen die zich verzette tegen de sloop van dit niet eens bijzonder mooie gebouw. Binnen anderhalve week hadden 1200 mensen de petitie getekend en het gemeentebestuur opgeroepen om te luisteren naar de mensen. Het hielp, het gemeentebestuur luisterde en laat de sloop niet meer door gaan. De actie heeft succes gehad.

Soms is het nodig je te verzetten tegen dingen die voor jou van belang zijn, die je raken of die onopgemerkt zijn gebleven tot je er direct mee wordt geconfronteerd. Houd dan niet je mond, schiet niet in frustratie, schaam je er niet voor maar laat je horen. Van huis uit heb ik dat meegekregen en ik voel me er goed bij. De eigenwaarde die iedereen heeft of zou moeten hebben kan je dwingen om in verzet te komen. Tegen onrecht, tegen een slechte behandeling, tegen onderdrukking, gekke beslissingen of idiote regels en wetten. En die zijn er genoeg.

Laatst las ik dat het in Engeland bij wet is verboden te overlijden in de Britse parlementsgebouwen. Het is zelfs een daad van verraad om een postzegel met daarop de beeltenis van de Britse koning of koningin ondersteboven te plakken. De Amerikanen doen ook een duit in het zakje van rare regels en wetten. Zo is het in de staat Ohio verboden om vissen dronken te voeren. En wat denk je van Nederland? In ons land is het verboden om inbrekers op te sluiten op het toilet. Want dat valt onder het beroven van de vrijheid en dat is een overtreding van de wet. Als je het gevoel hebt onheus bejegend te worden, je ongelukkig voelt behandeld of ten onrechte ergens van wordt beschuldigd, kruip niet in je schulp maar laat je horen. Netjes en met respect voor anderen, maar zeker ook met aandacht voor jezelf.

Jij mag er zijn en hebt het recht te vechten voor een plek in onze woelige samenleving. Het laten horen, dwingt tot luisteren. En dat kan resultaat opleveren. De eigen waarde wordt erdoor versterkt. Om terug te komen op dat kleine hokje, het mag blijven staan. Puur door niet alles te laten gebeuren. Kom op voor jezelf en doe het samen.

Gerelateerde artikelen