chat

Als je niet zelf mag kiezen...

Gepubliceerd op 3 juli 2017
Als je niet zelf mag kiezen...

Ze laat de stof van de trouwjurk voorzichtig door haar vingers glijden. Gevoelens van angst, verdriet, ongeloof en woede wisselen elkaar af. Nog dezelfde dag zal de 18-jarige Nesayem in het huwelijksbootje stappen. Ze blijkt tijdens de vakantie naar haar geboorteland zonder het zelf te weten de hoofdrolspeler te zijn op haar eigen bruiloft: ze is uitgehuwelijkt aan haar neef.

 

Zomervakantie risicovolle periode voor jongeren die worstelen met eerkwesties

Voor sommige jongeren krijgt de zomervakantie een onverwachtse wending. Ze blijken door hun ouders en overige familieleden achter hun rug om uitgehuwelijkt te zijn. Tijdens de vakantie naar het land van herkomst komen ze erachter dat hun leven voorgoed zal veranderen. Een aantal van hen keert nooit meer terug naar Nederland…

Om deze jongeren de kans te geven om over lastige keuzes onder druk van de omgeving te praten, is het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid de langlopende campagne pratenoverjouwkeuzes.nl gestart. De campagne heeft als doel jonge mensen bewust te maken dat keuzevrijheid belangrijk is en dat praten kan helpen om eigen keuzes te mogen maken. Fier is één van de partners in deze campagne.

We maken heel graag gebruik van uw netwerk en kanalen om met de campagne zoveel mogelijk jongeren te bereiken tijdens deze risicovolle periode. Op de website pratenoverjouwkeuzes.nl vindt u een toolkit met video’s, banners, ervaringsverhalen en posters. Wilt u ons helpen? U kunt deze middelen inzetten op bijvoorbeeld uw eigen website, in nieuwsbrieven, op social media en op bijeenkomsten.

Herken de signalen
In opdracht van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid hebben Fier en The Next Page een e-module over huwelijksdwang ontwikkeld. Deze gratis e-module geeft professionals veel informatie over de context waarin huwelijksdwang kan plaatsvinden en geeft praktische handvatten. De online cursus gaat in op vragen als:

Wat is huwelijksdwang en welke rol kan eer daarbij spelen?
Wat zijn signalen van huwelijksdwang?
Wat kun je als professional doen met deze signalen?
Wat kunnen andere (specialistische) professionals voor mij betekenen?

De e-module is gratis te volgen via www.huwelijksdwang.info

Landelijk trainingsaanbod eergerelateerd geweld
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Fier en Kompaan en de Bocht gevraagd om docenten en betrokken zorgprofessionals vaardiger te maken in het waarnemen en handelen bij signalen van huwelijksdwang, achterlating en eergerelateerd geweld. Hiervoor is een landelijk gratis trainingsaanbod ontwikkeld voor iedereen binnen het onderwijs die werkt met jongeren uit niet-westerse culturen. Meer informatie.

Chat met Fier
Tijdens de zomervakantie kan anoniem en deskundig advies van levensbelang zijn voor jongeren die te maken hebben met eergerelateerde kwesties. Speciaal voor deze jongeren heeft Fier een anonieme chat. Het chatteam van Fier biedt al vanaf 2009 laagdrempelig, online hulpverlening voor jongeren die op wat voor manier dan ook te maken hebben met geweld in afhankelijkheidsrelaties. Vermoedt u dat een jongere uit uw omgeving worstelt met eerdilemma’s? Attendeer hem of haar op de website www.chatmetfier.nl

Ervaringsverhalen
Lees hier ervaringsverhalen van cliënten van Fier die opgevoed zijn zonder keuzevrijheid en te maken kregen met eergerelateerd geweld.
-'Hij bleef maar op me insteken', Fier Magazine 2, pag. 39
- 'Seryan: Turk en homoseksueel, Fier Magazine 3, pag 36-37
- Het verhaal van Sadia, Fier Magazine 5, pagina 28-29
- De Turkse Aisha moest vluchten, Fier Magazine 7, pag 50-52
 

Gerelateerde artikelen