chat

Beeldschoon: Fier kunstproject over body positivity

Gepubliceerd op 30 september 2021
Beeldschoon: Fier kunstproject over body positivity

Welke houding neem jij aan als je durft te geloven dat je prachtig bent? Die vraag vormt de rode draad in het kunstproject van beeldhouwer Herma Bovenkerk, dat zij samen met achtentwintig jongens en meiden van Fier uitvoerde tijdens de Summerschool - een jaarlijks terugkerend zomerprogramma van Fier vol inspirerende en educatieve activiteiten. Het resultaat? Achtentwintig torso's die laten zien: iedereen is prachtig.

Herma maakte zich al een tijdje kwaad. Over de fixatie van jongeren op hun uiterlijk. Over de opgedrongen schoonheidsidealen en de beïnvloeding van reclames en influencers. 'Schoonheidsidealen' die maken dat jongvolwassenen steeds eerder aan hun lichaam laten sleutelen. Dat had een tegengeluid nodig.

Herma liet onze jongeren op een andere manier naar hun lichaam kijken. Anders naar 'mooi', anders naar 'lelijk'. En dat is een bijzonder mooie uitdaging, als je weet dat de jongens en meiden van Fier te maken hebben gehad met geweld, met verwaarlozing en seksueel geweld - trauma's waarbij het uiterlijk soms een grote rol speelde. Juist deze doelgroep kan, door op een andere, niet erotische manier, met hun lichaam bezig te zijn, de fixatie op hoe je eruit moet zien verkleinen. En zo zagen ze dat ieder lijf zijn eigen schoonheid heeft.

Bij de torso's horen verhalen. Verhalen over trauma, verdriet, angst. Maar ook verhalen over herstel, zelfacceptatie en het vertrouwen in een mooie toekomst. Een aantal van deze verhalen hebben we opgetekend in een boekje.

Lees hier het boekje 'Beeldschoon - De kunst van geloven dat je prachtig bent'

Bekijk hieronder de video met een reportage over dit kunstproject

Gerelateerde artikelen