chat

Beleidsmakers en politici, welkom!

Gepubliceerd op 23 februari 2021
Beleidsmakers en politici, welkom!

Let op: deze column is speciaal bedoeld voor beleidsmakers en politici die zich bezighouden met de zorg. Of liever gezegd: met mensenlevens.

Jullie zijn welkom. Welkom binnen de muren van Fier. Letterlijk. 

Dan kunnen we ons prachtige werk laten zien, met alle mooie momenten en succesverhalen. De dynamiek ervan en de creativiteit die nodig is. Maar ook de worstelingen en de dagelijkse vraagstukken die op ons bordje liggen.

Het lijkt ons geweldig, een minister die een weekje komt logeren in één van onze opvangvoorzieningen, die wat nachten meedraait op onze hulpverlenings-chat of een paar dagen samen met onze financiële mensen in de financieringsstromen duikt. Een beleidsmedewerker die samen met ons de jaarlijkse belronde doet langs 352 gemeenten om met iedere gemeente apart afspraken te maken over de te leveren zorg. Of een staatssecretaris die een week kantoor houdt op de gang en voorbijlopende medewerkers en cliënten bevraagt over hun angsten, zorgen, wensen en dromen.

Wees welkom om onze werkelijkheid te ervaren. Om met eigen ogen te zien wat we precies doen en voor wie. Ik zou jullie willen vragen wat meer toenadering te zoeken. Om in de huid te kruipen van de burger, van de normale mens, van hardwerkende ouders, van ongelukkige pubers, van zorgpersoneel en van kinderen die gebukt gaan onder mishandeling en misbruik. Wees welkom om te onderzoeken waar zij het meest mee geholpen zijn. 

Ik denk dat er, naast Fier, veel meer instellingen – binnen en buiten de zorg - hun deuren voor jullie willen openen. 

Zo zorgen we er samen voor dat er nooit meer zoiets kan gebeuren als de toeslagenaffaire, of de onwerkbare decentralisatie van de jeugdzorg, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn gemaakt voor de hulp aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Over dat laatste: Gemeenten hebben – hoe hard ze ook hun best doen - vrijwel nooit de specifieke kennis in huis om een slachtoffer van geweld te herkennen en te helpen. Dat leidt ertoe dat veel kinderen en volwassenen stuiterend tussen kastjes en muren steeds verder van huis raken. En dat huiselijk geweld van generatie op generatie voortwoekert. Dat moeten we niet willen. Elke ambtenaar die het zorgdossier beheert, zou minimaal eerst drie tot vijf jaar in de zorg gewerkt moeten hebben. Dat zou een mooi selectiecriterium kunnen worden.

En zo zijn er meer voorbeelden waarvan we denken dat het anders kan. Simpeler en beter. 

Laten we elkaar ontmoeten. Ervoor zorgen dat we hand in hand komen te staan, en dat we mens en beleid op elkaar afstemmen. De tijd is er meer dan rijp voor. De verkiezingen komen eraan, er staat een regeerakkoord op stapel; hét moment om samen de schouders eronder te zetten en het anders te doen. 

De deuren van Fier staan wagenwijd voor jullie open.
Jullie zijn hartstikke welkom.

Linda Terpstra

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. 

> bekijk de gepubliceerde column in Friesch Dagblad

Gerelateerde artikelen