chat

Bloeiend voorbeeld

Gepubliceerd op 10 mei 2022
Bloeiend voorbeeld

De prachtige bloemen, de blauwe lucht, het markante gebouw dat prominent aanwezig is… Deze foto zegt alles waar Fier voor staat. Bloei, schoonheid, een mooi vooruitzicht. En ja, laat het duidelijk zijn, de verhalen binnen Fier zijn heftig. Vele kinderen, jongeren en volwassenen doen binnen deze muren hun verhaal, over geweld, misbruik, verwaarlozing. Maar vergeet niet dat in al deze verhalen, in al deze personen, een enorme kracht schuilt. Een bloeiende kracht. Een kracht waar we ze graag op uitdagen: laat jezelf en je talenten maar zien, durf maar te dromen, bloei maar. Want jij bént niet je probleem, jij bent jezelf.

Alles wat wij kunnen doen is onze cliënten de juiste zorg en begeleiding geven, net als een inspirerende en veilige omgeving. Onze gebouwen en de ruimtes daaromheen zijn met zorg en oog voor duurzaamheid ontworpen en ingericht. We gaven bestaande panden een nieuwe bestemming en maakten ze tot statements: niet verstopt, niet verborgen, geen geheim adres, maar Fier rechtop in het landschap. Als een uitnodiging: kom maar - wij zijn er voor je, hier ben je veilig, hier mag jij je angsten loslaten. En: jij bent het waard om op een mooie en inspirerende plek te wonen en te werken aan een geweldige toekomst.

De bloemen die u op deze foto ziet, zijn klaprozen. De klaproos is een pioniersplant; hij bloeit als één van de eerste planten op ´geroerde´ grond, grond die gespit is of op een andere manier is verstoord, door bijvoorbeeld water of wind. Het zijn dappere planten, overlevers. Treffender kan bijna niet.

Het is dat we bij Fier geen herkenbare afbeeldingen van cliënten plaatsen, anders had ik u ter voorbeeld ook een foto van de zestienjarige Amira laten zien, een meisje dat pas bij ons is. Een meisje dat verwaarloosd, bedreigd en uiteindelijk verstoten werd door haar eigen familie. Amira wil arts worden. Bij Fier pakte ze haar school weer op. ‘Mijn verleden is donker’, zegt ze, ‘daarom wil ik dat mijn toekomst in het licht staat. En daar ga ik hard aan werken’ De kracht die van haar uitgaat, is een voorbeeld voor velen. Ook voor mij. Verhalen als die van Amira herinneren me eraan dat het mogelijk is: opbloeien na een leven met geweld. Het kost moed, vergt kracht, gaat vaak met vallen en opstaan, maar het kan.

Het barst hier van de bloeiende voorbeelden.
 
Linda Terpstra
 
Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. 

Gerelateerde artikelen

Orange the World

Orange the World

Orange the World. Oftewel: maak de wereld oranje. Deze weken zult u zien dat dit gebeurt. Om u heen zult u belangrijke en iconische gebouwen in oranje licht gehuld zien, zoals het gemeentehuis, het Ab...

Lees meer

Zorgen over de jeugdzorg

Zorgen over de jeugdzorg

Op 29 oktober meldde het Noordhollands Dagblad dat de Noord-Hollandse jeugdzorginstelling Parlan naar de rechter stapt om te voorkomen dat de gesloten jeugdzorg naar een instelling van ver buiten de r...

Lees meer

Suïcides in de jeugdhulp

Suïcides in de jeugdhulp

De laatste tijd is er landelijk veel aandacht voor jeugdhulp en het stijgende aantal suïcides in instellingen, die vaak het gevolg zijn van een traumatisch verleden van misbruik, verwaarlozing en...

Lees meer