chat

Carfentanil

Gepubliceerd op 16 oktober 2019
Carfentanil

Wietze de Haan, politicus en ambassadeur van Fier, schrijft columns voor Fier. Deze keer gaat zijn column over de gevolgen van drugsgebruik in Amerika.

Ik heb al eerder in een column iets gemeld over een van mijn reizen naar Amerika. De laatste keer heb ik gesproken over een man in Las Vegas, die mij een deel van zijn wapenverzameling liet zien en me meldde dat hij thuis 27 wapens voor het grijpen had liggen. 
 
In Vancouver ben ik meerdere keren geconfronteerd met drugsgebruik en de vreselijke gevolgen die drugsgebruik kan hebben. Kortgeleden zag ik een documentaire op Netflix. Het liet zien wat drugsgebruik teweeg kan brengen. Met name het overmatig gebruik van heroïne veroorzaakte alleen al in de plaats Baltimore tweeduizend doden in 2016. 
 
Het omgaan met overlijden aan een overdosis is dagelijks werk voor het ambulancepersoneel daar. 
In de genoemde documentaire ben je getuige van een verslaafd stel wat dagelijks moet “scoren” om te voldoen aan hun verslaving. Om aan geld te komen moet de vrouw haar diensten aan mannen in de straat aanbieden. Het bleek dat ouders zelfs, omdat ze geen geld hadden, voor twee verslavingspillen hun kinderen van acht tot tien jaar oud aan mannen aanboden. Misselijkmakend en elke grens voorbij.
 
De laatste jaren is het middel Carfentanil op de markt gekomen. Een verslavend middel, duizenden keren sterken dan heroïne. Het middel wordt toegevoegd aan, of verkocht als, heroïne. Het is namelijk minder duur, gemakkelijker te verkrijgen en gemakkelijker te maken dan heroïne. Carfentanil wordt gebruikt voor het verdoven van grote dieren. Men spuit er een olifant mee plat, dus u begrijpt dat een overdosis snel is bereikt bij het gebruik van dat middel.
 
Carfentanil wordt meestal ingenomen met heroïne of door gebruikers die denken dat ze heroïne nemen. Het is daarom terecht dat gezondheidswerkers zich steeds meer zorgen maken over de mogelijke escalatie van het recreatief gebruik voor de volksgezondheid. Als we de cijfers mogen geloven zijn de afgelopen jaren alleen al in Amerika 177.000 mensen overleden aan drugsgebruik.
 
Het drugsgebruik onder jongeren, niet alleen in Amerika, blijft zorgwekkend. Als we kijken naar de handel in drugs gaat daar jaarlijks in Amerika zo’n 27 miljard dollar in om. Boeren die marihuana verbouwen, krijgen in Mexico negenhonderd dollar per kilo. Voor het tien- tot dertigvoudige worden de drugs daarna in Amerika verhandeld.
 
Het is te hopen dat we ooit het zevenkoppig monster dat drugs heet, kunnen uitbannen. Al is er een hele lange weg te gaan om mensenlevens te behoeden voor drugsverslaving.

Wietze de Haan
Ambassadeur van Fier

Gerelateerde artikelen