chat

Code Oranje

Gepubliceerd op 29 november 2019
Code Oranje

Wietze de Haan, politicus en ambassadeur van Fier, schrijft columns voor Fier. Deze keer gaat zijn column over de internationale campagne Orange the World.

Als raadslid van een gemeente krijg je veel brieven en mails, van burgers, organisaties of verenigingen. Vaak wil men ons als leden van de Raad overtuigen van hun goede zaak. Niets mis mee, pleiten voor dingen waarin je gelooft, waar je voor op wilt komen, mensen warm wilt maken, strijden voor een idee.

Soms zit er tussen de post die je ontvangt iets dat opvalt, je bezighoudt, dat je met meer dan belangstelling leest. Deze keer was dat een persbericht van de gemeente zelf. In het bericht werd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd, ook in Nederland. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties voert UN Women een bruisende campagne dit jaar. Ook Fier vraagt terecht aandacht voor deze wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Binnen mijn gemeente kleurt vanaf 25 november tot 10 december de Elfstedenfontein Kievit in Sloten: Oranje.

Het oranje uitlichten van een gebouw of landmark is een vast onderdeel van Orange the World. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. En dat is hard nodig. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes, zo blijkt. Niet alle post die je als raadslid ontvangt is even boeiend of van belang, maar zo’n persbericht ontvangen houdt je bij de les. Dus laat heel Fryslân oranje kleuren de komende tijd, niet alleen tijdens een EK voetbal, maar ook nu, juist nu. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt.

Wietze de Haan.
Ambassadeur van FIER


 

Gerelateerde artikelen