chat

Een bijzondere dag voor politie en slachtoffers geweld

Gepubliceerd op 15 juni 2017
Een bijzondere dag voor politie en slachtoffers geweld

De tiende editie van de motortoertocht van Fier vindt vandaag plaats. De cliënten uit de specialistische opvangvoorzieningen van Fier stappen massaal achterop de motor bij leden van de KLPD, agenten van de politie en andere motorrijders. Samen maken ze een toertocht door Friesland. Doel van de motortocht: de meiden op een andere manier in contact brengen met de politie.

De ruim honderd cliënten die aan de tocht meedoen, worden momenteel opgevangen in de specialistische opvangvoorzieningen van Fier. Onder hen slachtoffers van loverboys, mensenhandel en eergerelateerd geweld. ‘Dit initiatief is bedoeld om onze meiden eens een andere kijk op de politie te geven,’ zegt Linda Terpstra, directeur van Fier. ‘De jongeren die bij ons in de opvang terechtkomen hebben vaak een negatief beeld van de politie. Dit beeld proberen we om te zetten in iets positiefs.’

Lees hier het verhaal van de grondlegger van de motortoertocht: Henk Werson.  

Agent Harold van Gelder uit Amsterdam rijdt al jaren mee als motorrijder. ‘Vanuit mijn beroepsmatige betrokkenheid bij het onderwerp mensenhandel vind ik het een mooi idee om ook iets leuks en ontspannen voor slachtoffers te doen in combinatie met mijn hobby: motorrijden. Een paar jaar geleden vroeg ik een meisje naar haar dromen. Zij antwoordde dat die dag haar droom was uitgekomen: meerijden met politiemensen op de motor. “Een dag niet meer bang zijn”, zei ze. Kippenvelmoment. Daar doe ik het voor.’  

Dit jaar vindt de tiende editie van het evenement plaats. Een jubileum dat voor alle vrijwilligers, cliënten én medewerkers wordt afgesloten met een optreden van zangeres Dilana Smith, bekend van The Voice of Holland.

De motortocht wordt gesponsord door verschillende bedrijven die materialen, zoals jassen, helmen en handschoenen beschikbaar stellen. Hierdoor kunnen alle deelnemers veilig de weg op. De politie zorgt voor begeleidende politiemotoren.
Meer weten over de motortoertocht en de samenwerking tussen Fier en de politie? Bekijk het filmpje van Anne. Zij organiseerde vorig jaar een etentje voor de politie Friesland. Ze bedankte in het bijzonder Bouwdie en Geert, de organisatoren van de motortoertocht. 

Gerelateerde artikelen