Een wereld zonder misbruik en uitbuiting

Gepubliceerd op 15 januari 2019
Een wereld zonder misbruik en uitbuiting

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. Deze maand schrijft ze over haar wens om een wereld, waarin misbruik en uitbuiting niet bestaan.
 

Zo vlak na de jaarwisseling, als Sinterklaas allang weer naar Spanje is en de kerstbomen weer uit de huizen verdwijnen, even een moment van bezinning. Veel mensen hebben de behoefte om iets voor een ander te doen. Ik ook. Voor mijn eigen familie en vrienden, voor mijn buren in de straat of voor goede doelen. Het past bij de kerst- en nieuwjaarsperiode; een tijd van bezinning en het besef dat er zoveel mensen zijn die het minder hebben dan jij.

Bij Fier maken we dit doorlopend heel dichtbij mee. Onze cliënten hebben allemaal te maken (gehad) met geweld, verwaarlozing, grensoverschrijdingen en ze hebben vaak op allerlei gebieden achterstanden, problemen en uitdagingen. Op het gebied van relaties met ouders, geliefden, familie of kinderen. Op financieel gebied, heel vaak zelfs. En op sociaal gebied. Vaak staan ze er alleen voor en voelen ze zich niet of onvoldoende gehoord of gezien in hun problemen. 

Maar deze kinderen, jongeren en volwassenen zíjn niet hun problemen. Ze zijn in de eerste plaats mens. Daarom vragen we onze cliënten altijd waar ze goed in zijn. Waar ze blij van worden, waar ze van dromen. Wat ze nodig hebben. En het antwoord is vaak heel eenvoudig. 

Alle mensen hebben aandacht nodig, van lieve mensen die om hen heen staan. Zij ook. Iedereen heeft een doel nodig om naartoe te werken, bijvoorbeeld het halen van een diploma. Immers, het verleden heb je, maar de toekomst kun je krijgen of maken. Iedereen heeft wat geld nodig voor kleding, schoolspullen, een verjaardag, zwemles of sport. En dat is bij de cliënten van Fier vaak een probleem.

Daarom zijn wij een actie gestart: 4voorFier. Omdat wij vinden dat onze cliënten - net als iedereen - recht hebben op kansen in onze maatschappij. Met de actie, die een jaar duurt, roepen wij iedereen op om een klein bedrag te doneren voor onze cliënten. Ook vragen we hen om vier mensen uit hun omgeving te motiveren om dit ook te doen. Als zij op hun beurt ook vier mensen vragen en zij vervolgens hetzelfde doen, zorgen we samen voor een positieve toekomst voor deze kinderen.

Want laten we hen samen helpen. En ons best doen voor een wereld waarin misbruik en uitbuiting niet meer bestaan. Dat is de allermooiste nieuwjaarsgedachte voor mij.

> meer informatie over de actie van Fier vind je op www.fier.nl/viervoorfier
> bekijk de gepubliceerde column van het Friesch Dagblad