Energie

Gepubliceerd op 6 december 2018
Energie

Wietze de Haan, politicus en vriend van Fier, schrijft maandelijks een blog voor Fier. Deze keer gaat zijn blog over energie.

Soms krijg je energie van kleine dingen. Zoals vandaag. Ik sprak een wat oudere dame die jaren hetzelfde beroep had uitgeoefend en nu iets anders wilde. Ze wilde terug wilde naar de baan waar ze in het begin van haar carrière mee was begonnen; de verpleging. Dit beroep bleef -door de jaren heen- haar interesse houden en ze had alle geldende papieren nog die nodig waren om terug te kunnen keren in haar oude beroep. Ze had op een vacature gesolliciteerd en ook na het tweede sollicitatiegesprek wilde men met haar verder.

Veel dingen zouden voor haar nieuw zijn. Een nieuwe opzet, meer management in de functie, vernieuwing in aanpak; allemaal dingen die in de huidige tijd langs komen om klaar te zijn voor de nieuwe tijd. Wellicht kunnen deze dingen mensen afschrikken om er aan te beginnen, maar niet deze vrouw. ‘Ik ga er voor’ was haar credo. ‘Het is iets nieuws en tegenwoordig noemt men dat een uitdaging’, klonk het vriendelijk mijn oor. Even moest ik terugdenken aan mijn jeugd. In die tijd zei Pipi Langkous zoiets als: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ Die spirit trof ik aan bij de vrouw die ik sprak. Met waardering en respect voor haar inzet nam ik afscheid en dacht later vandaag terug aan haar woorden. Ze heeft geen twijfel, durft voor zichzelf op te komen en toont een grenzeloos optimisme, terwijl teleurstellingen nooit ver weg zijn.
 
In het verleden heb ik die vrouw wel Duikelaartje genoemd. Je weet wel, zo’n pop waar je tegenaan kan slaan en die zich toch elke keer weer opricht om de wereld aan te kunnen. Als die vrouw een teleurstelling te verwerken kreeg, kwam ze toch weer overeind en begon het gevecht met de boze buitenwereld opnieuw, gedreven door optimisme en vaak oplossingsgericht. En soms kan ik er jaloers op zijn. Op mensen die ondanks tegenslagen steeds bereid zijn iets nieuws te proberen onder het motto ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.
Het gaat om durf, het gaat om geloof in jezelf. Dat Pipi Langkous me dat nog moet leren. Die vrouw die wist het al. Ze kon door naar de volgende ronde en zal haar plek in de wereld wel vinden. Geloof en durf, zoek verbinding en wees een duikelaar, is de les die ik vandaag weer eens heb geleerd. Na het gesprek met die vrouw, kon ik de dag weer aan. Het gaf me energie. ‘Ik denk dat ik het wel kan….’, wat heerlijk om zo in het leven te kunnen staan.