chat

Feestmaand

Gepubliceerd op 10 december 2020
Feestmaand

Daar zijn ze weer; de feestdagen. Sinterklaas is net weer vertrokken en de kerstman is alweer onderweg. Dit zijn de dagen waarop de opvang leegloopt, omdat veel meiden op verlof gaan naar vrienden, familie en vooral naar het ‘normale’ leven.
De feestdagen vier je uiteraard het liefst met je naasten, maar soms moet je accepteren dat dat niet altijd kan. Deze periode is ook voor veel meiden en jongens hier juist vervelend, want zij mogen of kunnen niet naar hun naasten. Dan moet je er hier het beste van maken en ik wil jullie vandaag vertellen hoe wij dat hier doen. 

Dit is niet de eerste keer dat ik met de feestmaanden niet thuis ben en juist daarom weet ik nu goed wat ik prettig vind. Op de groep proberen we het zo feestelijk mogelijk te maken met alle attributen die we hebben. Er hangen lichtjes, er staat een kerstboom en er is ruimte voor cadeaus. Dit jaar maakten we surprises met Sinterklaas en dat was erg leuk. Voor veel meiden is het hier een eerste keer en juist daarom is het zo leuk. Alle eerste keren zijn vaak spannend en maken je enthousiast. Het doet mij soms denken aan hoe we als vijfjarigen samen met vriendinnetjes vol verwachting wachtten op Sinterklaas en zijn pieten. Voor velen is het de normaalste zaak, maar het is zo mooi om te mogen zien hoe dankbaar mensen kunnen zijn als ze het niet gewend zijn. 
 
Het kan hier nog zo mooi gemaakt worden, maar de lege plekken van naasten zullen niet zomaar gevuld zijn. Accepteren is belangrijk, want zo kan je vrede creëren met de situatie zoals die is. Dit kostte mij erg veel tijd, want zo had ik het mij niet voorgesteld. Soms gaan dingen anders dan je wil of verwacht en als er iets is wat ik niet fijn vind zijn dat wel veranderingen. Ik ben angstig voor veranderingen, want eerder pakte dat niet goed uit. Ik moet mezelf loskoppelen van de situatie, want niet alles is verbonden. Veranderingen kunnen net zo goed positief zijn, maar ervaringen leren mij dat pas. Eerst zien dan geloven, maar gelukkig heb ik het nu gezien. 
 
Dit jaar sta ik wel wat anders in deze maand, net als waarschijnlijk veel anderen met mij. Het is dit jaar anders dan anders. We worden allemaal op de proef gesteld. Naar je geliefden gaan is afgeraden, maar dit staat lijnrecht tegenover onze gewoontes. Dit is een verandering die misschien niet fijn is, maar wel eentje die we moeten gaan accepteren. En na die acceptatie kan je iets doen wat wel verantwoord is en het toch nog feestelijk maken. Op de groep gaan we bijvoorbeeld gourmetten, lekker koken, cadeaus uitpakken, kerstbomen optuigen, films kijken en veel meer. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar het is nu nou eenmaal zo.
 
Sinterklaas was gelukkig erg leuk. Nu kijken we uit naar Kerst en stiekem is het al een beetje Kerst met een wijkje dichtbij Fier. Wij kijken er onze ogen uit naar huizen vol met lichtjes, lampjes en versieringen die al ruim op tijd zijn opgehangen. Het glas is halfleeg of halfvol en je kiest zelf hoe je naar de situatie kijkt.

- Sahar

Sahar verblijft bij al enige tijd bij Fier en is een echte aanpakker: ze helpt waar ze maar kan. Vanwege de coronamaatregelen heeft ze meer vrije tijd en die wil ze nuttig besteden. Daarom besloot ze op eigen initiatief een blog bij te houden over het leven op de groep bij Fier.

Gerelateerde artikelen