chat

Fier kleurt oranje tegen geweld

Gepubliceerd op 22 november 2019
Fier kleurt oranje tegen geweld

Stop geweld tegen vrouwen: Orange the World. Fier maakt zich sterk voor een toekomst zonder geweld en doet van 25 november tot en met 10 december op allerlei manieren mee met de internationale campagne ‘Orange the World 2019’. Dat is een internationale campagne waarin aandacht gevraagd wordt voor geweld tegen vrouwen. Door ministeries, gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en individuele vrouwen, mannen, meisjes en jongens.

Campagne Orange the World

Orange the World is een initiatief van UN Women en gaat elk jaar van start met de Orange Day op 25 november; op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze Orange Day is het startschot voor provincies, gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties om zestien dagen lang aandacht te vragen voor het bestrijden van (on)zichtbaar geweld tegen vrouwen. Wereldwijd wordt actie gevoerd; er doen gemeenten en organisaties uit meer dan 90 landen mee. De campagne duurt tot de Internationale Mensenrechtendag op 10 december.

De kleur oranje

Orange the World betekent letterlijk: kleur de wereld oranje. De kleur staat symbool voor een zonnige, geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes ter wereld. Door overal ter wereld gebouwen oranje te verlichten, oranje kleding te dragen en oranje profielfoto's op social media te plaatsen, kunnen we met zijn allen laten zien waar wij voor staan: een samenleving zonder geweld.

Waarom moet er aandacht komen voor geweld?

Geweld is nog steeds een veel voorkomend probleem, overal ter wereld. In Nederland heeft bijvoorbeeld bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen in haar leven geweld meegemaakt. Dat gebeurt vaak ongezien, want de meeste incidenten blijven verborgen. Veel geweld vindt plaats achter gesloten deuren, waardoor de cijfers slechts het topje van de ijsberg laten zien.

Bij Fier ontmoeten we dagelijks nieuwe mensen met een verleden van geweld en zij zijn daardoor vaak beschadigd en getraumatiseerd. Wij doen iedere dag opnieuw ons best om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Om het te stoppen. En we bieden hulp bij gevolgen ervan. Door een veilige woonomgeving te organiseren, door traumabehandeling, scholing en werkervaring te bieden. We helpen ook bij het vinden van de weg naar hulp, door bijvoorbeeld (anoniem) te chatten met onze hulpverleners. Bij de Chat met Fier kunnen mensen hun hart luchten over wat ze meegemaakt hebben en een persoonlijk advies krijgen. De chat is iedere dag van 19:00/20:00 tot 06:00 bereikbaar.

Veilige Vestse_oranje

Wat kun jij doen?

Iedereen kan helpen bij het vragen van aandacht. Bijvoorbeeld op social media. Hieronder vind je een aantal ideeën:

·  Maak je profielfoto op sociale media oranje.
·  Deel de hashtags #orangethewordNL, #Hearmetoo en #16days.
·  Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland. 
·  Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen.
·  Informeer je familie/vrienden/volgers/collega’s over de campagne.
·  Trek een oranje sjaal, stropdas, t-shirt of iets anders in oranje aan.
·  Plaats hiermee een foto of video op sociale media met #OrangetheWorldNL.
·  Deel onze video 'Stop geweld tegen vrouwen'.

Meer ideeën en evenementen vind je op de website van Orange the World. Je kunt ook een donatie aan het Orange Trust Fund doen en op die manier vrouwen helpen bij de bescherming van vrouwen tegen geweld.

> Wat kan mij helpen?