chat

Fier pleit voor structurele financiering online hulpverlening

Gepubliceerd op 21 januari 2021
Fier pleit voor structurele financiering online hulpverlening

NFI: ‘Steeds meer pubers slachtoffer zedenzaak via sociale media’

Steeds meer misbruikzaken van pubers beginnen bij sociale media. Dit zegt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vandaag in een persbericht. Het NFI signaleert een toenemende rol van sociale media bij (acute) zedenzaken met jeugdigen van 11 tot 15 jaar. In ruim een kwart van alle in 2020 door het NFI onderzochte zaken is het eerste contact met de meisjes of jongens via sociale media gelegd. In twee derde van die zaken is het contact gelegd via Snapchat. Fier herkent deze cijfers uit eigen onderzoek en onderstreept het belang voor structurele financiering voor online hulpverlening.

‘Net als het NFI en het Centrum Seksueel Geweld maken wij ons grote zorgen over deze ontwikkelingen’, zegt Johannes Dijkstra van Fier. ‘Dit is precies wat wij ook in de praktijk tegenkomen: kwetsbare jongeren die in een online web terechtkomen van misbruik, uitbuiting en geweld. Een ontwikkeling die simpel te verklaren is: het leven van jongeren speelt zich voornamelijk online af, zéker nu tijdens corona. De toename van online (seksueel) geweld loopt parallel aan dit proces. Als hulpverleners moeten we ons dit aantrekken; wij moeten onze werkwijze hierop afstemmen. Vanuit Fier bieden we sinds 2009 de mogelijkheid om (anoniem) met een hulpverlener te chatten, maar er is meer nodig. En dat vraagt om structurele financiering. Financiering om online hulp te borgen én te blijven vernieuwen – want de online wereld staat nooit stil. Ook daders vinden continu nieuwe manieren om kwetsbare jongeren te dwingen tot seks. Het is belangrijk dat wij net zo creatief zijn en kwetsbare kinderen en jongeren online kunnen opsporen vóór ze in handen vallen van misbruikers.’  
 
Onderzoek Fier: de effecten van corona
Fier uitte eerder al in een rapport haar zorgen over een toename van (online) seksueel geweld tijdens de coronacrisis. Het aantal chats over online seksueel geweld en seksuele uitbuiting ver(drie)dubbelde tijdens de eerste corona-maanden. Bekijk hier het rapport ‘De effecten van corona’.
 
Manifest
Per jaar worden zo’n 3.000 minderjarige meisjes slachtoffer van seksuele uitbuiting. Sociale media spelen ook hierbij vaak een grote rol. Fier, Sterk Huis en Koraal Groep schreven onlangs samen een manifest waarin zij de overheid vragen om integrale financiering en ruimte voor pilots om deze problematiek tegen te gaan en specialistische hulp te kunnen blijven bieden. Lees hier het manifest.
 
Motie
Tweede Kamerleden Anne Kuik (CDA) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) dienden eerder in de Tweede Kamer een motie in om de financiering van Chat met Fier beter te regelen. Deze motie wacht nog op een kabinetsreactie. Bekijk hier de motie.
 
Hulp via Fier
Iedereen die te maken heeft met geweld kan gratis en anoniem chatten via www.chatmetfier.nl. Voor slachtoffers van seksuele uitbuiting en andere vormen van seksueel geweld heeft Fier de specialistische opvang- en behandelsettingen Asja (voor meiden t/m 23 jaar) en Ravi (voor jongens t/m 23 jaar).
 

Gerelateerde artikelen