Geld: ik kan (helaas) niet zonder

Gepubliceerd op 19 maart 2019
Geld: ik kan (helaas) niet zonder

Jitske is een jonge vrouw. Ze verbleef in heel wat jeugdinstellingen en was tot voor kort in behandeling bij Fier omdat ze een nieuw leven op wil bouwen nadat ze slachtoffer werd van mensenhandel.   Inmiddels woont Jitske op een geheime opvanglocatie voor vrouwen, om verder te werken aan haar herstel en stap voor stap een nieuw en gezond leven op te bouwen. Jitske volgt een opleiding, doet vrijwilligerswerk en is lid van de cliëntenraad van Fier. Voor de website van Fier schrijft Jitske blogs, om een kijkje te geven in haar leven.

Geld: ik kan (helaas) niet zonder

Of het nu gaat om een huis huren, eten kopen of een ijsje halen in de zon, geld is het betaalmiddel. Los van het feit dat het tegenwoordig makkelijker is geworden om iets online te bestellen, denk ik dat het gebruik van geld er de afgelopen 100 jaar niet makkelijker op is geworden. De tijd dat je naar je huurbaas ging om contant de huur te betalen is natuurlijk allang voorbij. Maar volgens mij hebben we nu ook veel meer uitgaven.
Denk aan internet, een telefoonrekening en verzekeringen. Op verschillende momenten brengen allerlei partijen dat in rekening, soms automatisch. Wat daar nog bovenop komt is de jaarlijkse belastingaangifte. En er gaat ook nog wel eens wat stuk! Inzicht in mijn geldzaken kost mij veel tijd, energie en zorgen.

Voor mij is geld nooit echt gemakkelijk geweest. Enerzijds omdat anderen veel geld aan mijn lichaam verdienden. Anderzijds omdat anderen geld voor mij beheerden en ik het ook liever anderen liet doen. Vanaf het moment dat ik in de vrouwenopvang kwam, kreeg ik een vast inkomen. Een inkomen dat niet verandert wanneer ik meer of minder werk, of omdat een ander meer tevreden over mij is. Dit was voor mij ook het moment waarop ik weer alles zelf moest gaan betalen. Daar kwam nog bij dat de huur van mijn opvang door een fout eerst dubbel in rekening werd gebracht, door zowel de opvang als het CAK. Dit werd gelukkig goed opgelost, ik heb uiteindelijk niet dubbel betaald, maar het gaf mij wel veel stress.

Ook ben ik in mijn hoofd best een beetje chaotisch. Ik had soms aan het einde van de maand minder geld over dan gedacht, omdat ik alles bijhield in mijn hoofd en daar soms foutjes in maakte. Dat is wel jammer, om dan ineens veel zuiniger boodschappen te moeten doen. Dan at ik weer een paar dagen droge rijst of aardappelen.
Het vinden van overzicht in mijn financiën is helaas nog niet zelf gelukt. Daar baal ik van; elke maand stress terwijl dat financieel gezien misschien helemaal niet nodig is, want schulden heb ik gelukkig niet meer. ‘Eigen schuld’, denk ik dan toch een beetje…

Uiteindelijk ben ik boeken gaan lezen en heb ik op internet informatie gezocht over geld en budgetteren. Hiermee wil(de) ik mijzelf leren omgaan met geld, nu ik dat helemaal zelf moest doen. Toch lukte het niet. Daarom was ik kort geleden op het punt gekomen om budgetbeheer of beschermingsbewind aan te vragen. Ik ben nu bereid om vrijheden en geld er voor neer te leggen, zodat iemand anders het weer voor mij kan doen. En ik zeker weet dat het goed komt.

Ik heb het aangekaart bij mijn begeleidster en zij vond het een goed idee. Uiteindelijk is er gekozen voor beschermingsbewind en dat is inmiddels al ingegaan. Ik krijg nu weekgeld voor boodschappen en reizen. Alle vaste lasten hoeven daar niet meer van betaald te worden en dat wordt voor mij gedaan. Dit keer door een gezond persoon die ook gecontroleerd wordt door instanties. Ik heb nu eindelijk weer rust en ruimte in mijn hoofd. Ik ben daarom blij dat ik deze keuze heb gemaakt. De komende tijd kan ik zo in elk geval meer energie steken in mijn herstel. Dat geld, dat komt wel.

Jitske

Fier heeft recentelijk onderzoek gedaan naar armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties en de financiële situatie van cliënten. Hierover verscheen het boek Geld en Geweld van Ferdi Bekken.