chat

Grote en kleine dromen

Gepubliceerd op 2 februari 2021
Grote en kleine dromen

Bij Fier vragen we altijd aan onze cliënten: waar droom je van? Wat zou je willen bereiken in het leven? En vaak is dat heel ‘simpel’: een veilig leven. Een gezin. Een diploma. Een eigen huisje. Het zijn de dromen van jongens en meiden, mannen en vrouwen die het even niet zo getroffen hebben. Van jongeren die –om verschillende redenen- niet veilig waren in hun eigen huis of hun nabije omgeving. Van volwassenen die het geweld van de ene generatie op de andere zagen overgaan. Van kinderen die voor het eerst in hun leven niet bang hoeven te zijn. Van jongens en meiden die nooit hun eigen keuzes mochten maken. 

Door je dromen te delen met anderen, ze hardop uit te spreken, geef je ze een eerste duwtje richting werkelijkheid. Het geeft bovendien concrete aanknopingspunten voor de begeleiding van cliënten. Zelf heb ik al meerdere malen mogen ervaren hoe het werkt en hoe je met jouw dromen ook ánderen kunt inspireren. Ik deel hier een voorbeeld.  

In 2012 hebben we in Leeuwarden onze eerste Veilige Veste neergezet, een duurzame én mooie locatie waar slachtoffers van geweld veilig aan hun toekomst kunnen werken en waar ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het was oprecht een droom die uitkwam. Niet alleen stond er een prachtig en energiezuinig pand, ook zetten we het concept van een veilige opvang op z’n kop: slachtoffers hoefden niet langer als opgejaagd wild van plek naar plek te vluchten. De Veilige Veste staat namelijk prominent in de stad. Weg met de anonimiteit, weg met het verstoppen van kwetsbare personen. Een statement richting de daders, en voor slachtoffers de boodschap: jullie verdienen een fijne en mooie omgeving. 

Na de realisatie van ons energieneutrale CKM-gebouw begon het opnieuw te borrelen. Ik zag hoe het werkte en ik wilde door. Wat nu als we nóg een Veilige Veste bouwen, maar dan in het midden van het land? Wat nu als we nóg een keer een afgeschreven pand omtoveren tot een eigentijds en veilig woonconcept en een broedplaats voor innovatie? In 2016 namen we het besluit: we gaan ervoor!

Het was een droom die ik – waar ik maar kon – deelde met anderen en die daardoor meer en meer vorm kreeg. Zo ontstond er langzamerhand een hele schare aan mede-dromers; mensen die dit project net zo belangrijk vonden als ik. Van de architect tot de aannemer, van financiers tot een gemeente. En ineens was daar die plek in Capelle aan den IJssel, een ongebruikt bedrijfspand dat wel wat liefde en dromerij kon gebruiken.

We begonnen met een heel duidelijke stip op de horizon: onze tweede Veilige Veste moest opnieuw een plek worden om trots op te zijn. Een ‘thuis’ dat uitstraalt: hier ben je veilig en jij verdient het om op deze mooie plek te zijn. En we hadden nog twee heel duidelijke uitgangspunten: de Veilige Veste moest binnen een jaar af zijn én binnen het gestelde budget. 

Een monsterklus, maar het lukte!
Omdat we een gezamenlijke droom hadden, een gezamenlijke ambitie. Door continu ónze (want dat was het inmiddels) droom met elkaar te delen, door continu dat vuurtje bij elkaar aan te wakkeren, creëerden we één groot gezamenlijk vuur. Stuk voor stuk wilden we iets moois neerzetten, stuk voor stuk wilden we onze mouwen opstropen om de best mogelijke plek te creëren voor slachtoffers van geweld. En dat is wat we deden. Inmiddels hebben de eerste jonge meiden hun plek gevonden in deze nieuwe Veilige Veste. Dankbaarder en geïnspireerder kun je mij niet krijgen.

Ik wil blijven dromen. En ik wil iedereen uitnodigen om hetzelfde te doen. Het hoeft niet altijd groots; dromen zijn er in alle vormen en maten. Doe gewoon wat bij jou past. Mijn volgende droom staat al te trappelen; klaar om gedeeld te worden met de rest van de wereld. 

Linda Terpstra

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. 

> bekijk de gepubliceerde column in Friesch Dagblad

Gerelateerde artikelen