chat

Jij hebt de regie!

Gepubliceerd op 30 april 2019
Jij hebt de regie!

H.o.p.e. verbleef tot voor kort bij Fier. Op dit moment volgt ze ambulante therapie bij Fier. Haar blogs gaan over haar herstel, de toekomst en over de zorg in Nederland.

Jij hebt de regie!

Dat zei een sociotherapeut ooit tegen me, toen ik langdurig opgenomen was in een eetstoorniskliniek. Jij hebt de regie! En hij had gelijk. Al die therapieën, dagbehandelingen, (gedwongen) opnames en hulpverleners. Allemaal weten ze wat goed voor mij is. 'Dit is jouw problematiek en dit zorgpad behoor je te bewandelen.'  Gevalletje etiketten plak je op flessen en niet op mensen... zucht!

Niemand vroeg wat ik daadwerkelijk wilde en nodig had. Alles draaide maar om één ding: de behandeling. En had ik daar zelf nog enige inspraak in? Nee. Dit en dat  is er aan de hand en zo pakken we het aan. Ik vraag me af of het niet eens tijd wordt om te kijken wie er achter dat nummertje zit? Welke talenten, kwaliteiten en ambities gaan er schuil gaan achter het nummertje? Want een nummertje, dat was ik. Geen behandeling op maat, geen eigen inspraak en ook geen aandacht voor mijn positieve kwaliteiten en talenten.

'Ik denk dat het belangrijk én noodzakelijk is, dat er samen met de cliënt gekeken wordt naar een balans. Een balans tussen meedoen in de samenleving, zich waardevol voelen, er toe doen en een stuk verwerking. Niet óf óf. Als de focus alleen maar ligt op behandelen, pak je een stuk waardigheid af, een talent, een positieve, motiverende en uitdagende factor.'

Ieder mens heeft uitdaging nodig in wat voor vorm dan ook. Naar mijn mening is het júist belangrijk dat er werk, vrijwilligerswerk of een studie naast de behandeling staat. Of eigenlijk voorop! Natuurlijk is het in bepaalde situaties tijdelijk even niet haalbaar, maar zodra het kan, hoort het opbouwen van een leven de boventoon te voeren. Traumaverwerking is ontzettend zwaar, dat is een feit. Maar wetende dat je de volgende dag weer afleiding hebt in de vorm van bijvoorbeeld een studie, werk je aan je toekomst. Dat is motiverend en zo heb je niet het idee dat je aldoor in het verleden blijft hangen.

Ik heb de regie gepakt. Oke, ik ben op zijn zachtst gezegd behoorlijk eigenwijs, maar tussen alle opnames, therapieën en dagbehandelingen door, heb ik wél mijn papiertje gehaald. Dat geeft voldoening en waardering. Het is iets om trots op te zijn. Helaas kon ik mijn master niet afmaken, maar dat ben ik zeker nog van plan.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor opleiding en werk. Ik noemde het al eerder; stel de cliënt centraal. Op het moment dat de cliënt niet of onvoldoende gemotiveerd is, voor zowel therapie als opleiding, is er weinig kans van slagen. Geef de cliënt inspraak! Vaak weet een cliënt heel goed wat hij of zij wil, maar dat benoemen of aangeven is erg lastig. Bang voor het systeem en het hokjesdenken. Eigen inspraak motiveert.

Wat wil je bereiken? Wat voor hulp heb je daarbij nodig? Ja, daar zijn behandelplannen voor. Maar dat blijft zo formeel. Ga in gesprek en luister naar de behoeftes en wensen van cliënten. En niet onbelangrijk: hoe zorgen we er samen voor dat het ook echt gaat gebeuren? Een behandeling op maat.

'Cliënten zijn geen nummertjes en hebben geen etiketten die volgens de boeken die zorgpaden dienen te bewandelen. Geef ze meer regie!'

Wat Fier uniek maakt, is het stuk onderwijs. Zo werken de cliënten én aan hun toekomst én aan verwerking. Desondanks denk ik dat daar nog meer winst te behalen valt. Los van het feit dat scholing aan bod komt, zou er in de therapieën ook meer aandacht voor het toekomstperspectief mogen zijn. Wat zou je graag willen? Hoe kunnen wij je daarbij helpen? Daarnaast legt Fier ook de nadruk op sport en vrije tijd. De cliënten hebben een ruim aanbod aan sport en vrijwilligerswerk wat ze kunnen doen. De afdeling participatie is een belangrijke factor binnen Fier en dat vind ik erg positief. Werken in de moestuin, bij de Fiere Farm, het L.A.P. atelier, de bakkerij etc. Aan sport ook geen gebrek. Dit alles maakt dat alles in balans is. Zoals ik al eerder aangaf; ook bij Fier kunnen er nog zeker zaken beter en anders. Voorop staat het belang van de cliënt. Jij hebt de regie!

H.O.P.E