chat

Maak verschil in het leven van een ander

Gepubliceerd op 23 december 2019
Maak verschil in het leven van een ander

Wist u dat u een groot verschil kunt maken in het leven van een ander? En nee, daar hoeft u niet bovengemiddeld bijzonder voor te zijn, veel geld voor te hebben of superkrachten voor te bezitten. Ieder normaal mens kan ‘het’.

Bij Fier zien we daar iedere dag de prachtige voorbeelden van. We hebben natuurlijk onze medewerkers, die bijdragen aan het welzijn van de jongens, meiden, mannen en vrouwen die we helpen. Maar in het bijzonder wil ik hier onze vrijwilligers noemen: zo’n 150 mooie en lieve mensen die onze jongens en meiden geheel belangeloos een stapje verder helpen in het leven.

Neem de 59-jarige Franka, die de 29-jarige Marianne motiveerde om een opleiding te gaan doen, samen met haar de financiering regelde en haar is blijven coachen. Franka is hét voorbeeld van hoe ‘een beetje’ hulp het leven van iemand anders compleet kan veranderen. Marianne werkte, na een rottige jeugd, namelijk zes jaar lang gedwongen in de prostitutie vóór ze bij Fier terechtkwam. Hoe anders is haar leven nu.

Waar Marianne dacht dat het haar nooit zou lukken, dat ze niet slim genoeg was en te oud, dat ze nooit het opleidingsgeld bij elkaar zou krijgen en geen oppas voor haar zoontje, dacht Franka: het kan wél. Franka zette haar kennis en haar netwerk in en opende hier en daar een deurtje voor Marianne. Met als gevolg dat ze binnen een paar maanden aan haar opleiding kon beginnen en volgend jaar eindexamen doet.

Voor Franka was het een kleine moeite, voor Marianne een verandering van wereldformaat. ‘Dat ik steun kreeg, was nieuw voor me’, zegt Marianne nu. ‘Ik heb altijd alles in mijn eentje moeten doen. Nu waren er ineens mensen die wilden dat ik zou slagen in het leven.’ Franka op haar beurt geniet enorm van de berichtjes die ze van Marianne krijgt. Over dat goede cijfer voor Nederlands, die geslaagde presentatie en een werkstuk dat na veel bloed, zweet en tranen af is.
  
Het mooie aan werken met vrijwilligers in een organisatie als Fier is dat het ergens anders over gaat dan over problemen. Met onze professionals verwerken de jongens en meiden hun verleden, met vrijwilligers pakken ze het normale leven weer op. Vrijwilligers dragen bij aan een ander soort ontwikkeling. Het gaat over het ontdekken van talenten, het kiezen van een sport, een bioscoopje pakken, hulp bij het maken van huiswerk, een gezellige middag shoppen, samen cupcakes bakken...

Het gaat over het ‘normale’ leven; een leven dat veel van deze jongeren nooit hebben gekend. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de jonge meiden die zijn verstoten door hun familie. Meiden van, pak ‘m beet, zestien jaar oud die nooit meer naar huis kunnen. Wat is het dan fijn als er in het weekend een maatje voor je is.

Samen kom je ergens. Samen maak je de wereld mooier. Zelf reis ik twee keer per jaar naar Aruba om daar als vrijwilliger advies en scholing te geven aan organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van geweld. Ik deel mijn kennis en expertise, opdat de ander er een fijner leven door krijgt. Ja, daar maak ik in mijn drukke bestaan graag tijd voor. Want als je het voorrecht hebt om iets te kunnen doen voor een ander, dan moet je die kans grijpen.
Ik wil deze plek gebruiken om alle vrijwilligers te bedanken. Voor hun liefde, inzet, enthousiasme en warmte. Jullie maken het verschil! Jullie maken de wereld een stukje mooier. Dank, dank, dank!

Linda Terpstra

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad.

> Lees de orginele column in Friesch Dagblad

Gerelateerde artikelen