Minderjarige meisjes met eetstoornissen doelwit van seksueel misbruik

Gepubliceerd op 31 mei 2019
Minderjarige meisjes met eetstoornissen doelwit van seksueel misbruik

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) van Fier doet samen met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula/LUMC onderzoek naar de vraag of minderjarige meisjes die kampen met een eetstoornis het doelwit zijn van mannen die zich voordoen als pro-ana coach (hulp bij afvallen). Het CKM is geschrokken van de tussentijdse resultaten en is daarom vast naar buiten gekomen met de eerste conclusies van het onderzoek. 

LUMC hoogleraar en directeur van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula Eric van Furth: “Op zich is het contact zoeken met, vaak minderjarige meisjes, met een eetstoornis en hen aanbieden te helpen bij het afvallen al erg zorgwekkend”. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers voegt daaraan toe: “Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat mannen bewust deze meisjes opzoeken met het doel seksueel expliciet materiaal te verkrijgen, hen te misbruiken en/of uit te buiten”.

Omdat het CKM zo geschrokken is van de tussentijdse resultaten treden ze hier nu mee naar buiten. Deze kwetsbare meisjes moeten nu beschermd worden. De NOS heeft hierover vandaag de volgende video gepubliceerd. Ondertussen gaat het onderzoek door. De verwachting is dat het onderzoek na de zomer afgerond zal worden. 

Inzet van lokprofielen

Binnen het onderzoek zijn lokprofielen ingezet waarbij onderzoekers zich hebben voorgedaan als twee minderjarige meisjes van 14 en 15 jaar die kampen met een eetstoornis en op zoek zijn naar hulp bij afvallen. Binnen enkele weken hebben 45 coaches zich gemeld bij deze fictieve tieners, waarbij 64% al snel om foto’s in ondergoed vroeg en 21% zelfs om naaktfoto’s. Enkele coaches wilden afspreken met de meisjes, waarbij er bijvoorbeeld afvalpillen werden aangeboden in ruil voor seksuele diensten. In de gesprekken werd manipulatie en druk niet geschuwd.

Ervaringen van meisjes

Ook heeft het CKM meisjes met eetstoornissen opgeroepen om hun ervaringen met pro-ana coaches te delen. Binnen een korte periode hebben 57 respondenten hier aan meegewerkt. Bijna alle respondenten gaven aan dat er werd gevraagd om foto’s in ondergoed dan wel naaktfoto’s en bij meer dan de helft werd voorgesteld fysiek af te spreken, waarbij 20% van de coaches vroeg om seks in ruil voor de hulp bij het afvallen. Eén vrouw gaf aan dat ze als minderjarige inderdaad seks had gehad met haar pro-ana coach. Ceuleers: “We zijn geschrokken van de aard en omvang van dit misbruik en mogelijke uitbuiting”. Van Furth: “Het is belangrijk dat deze meisjes de bescherming en hulp krijgen die ze nodig hebben en dat deze zogenaamde pro-ana coaches, wanneer zij strafbare feiten begaan, vervolgd worden.”

Wil jij je ervaringen delen of heb je hulp nodig?

Het onderzoek loopt nog. De onderzoekers roepen dan ook iedereen op die zich herkent in dit verhaal om hun ervaringen te delen:https://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_eetstoornissen/Anorexia_coaches_nieuw_gevaarlijk_fenomeen. Onderaan het artikel vind je de link naar de online vragenlijst van het onderzoek. 

Meisjes en vrouwen die dit herkennen en er (anoniem) over willen praten en hulp nodig hebben, kunnen terecht bij Chatmetfier.nl (anoniem chatten met hulpverleners bij nare gebeurtenissen) of proud2Bme.nl (bij eetstoornissen).

Publicatie volledige onderzoeksresultaten

Na de zomer zullen de volledige onderzoeksresultaten en aanbevelingen worden gepubliceerd 

Onderzoek Minderjarigen met eetstoornissen & mensenhandel 
Looptijd: 2018/2019
Samenwerkingspartners: GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula/LUMC, Proud2Bme,  WATCH Nederland (het project is onderdeel van het programma Systemic Change van de Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting)
Begeleidingscommissie: vertegenwoordigers van LUMC, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, NEXT

Lees ook:

https://nos.nl/op3/artikel/2287012-pro-anorexia-coach-blijkt-vaak-man-met-seksuele-bedoelingen.html