Muzen

Gepubliceerd op 15 februari 2019
Muzen

Wietze de Haan, politicus en vriend van Fier, schrijft maandelijks een blog voor Fier. Deze keer gaat zijn blog over Muzen en Valentijnsdag.

Het is Valentijnsdag geweest en onbewust dacht ik even terug aan een liefde uit het verleden. Een muze. Je moet een muze hebben die je inspireert, die je energie geeft en waar je gevoel bij hebt.

De Muzen waren de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap. In de Griekse mythologie waren er negen. Hun vader was de oppergod Zeus. De Muzen werden opgeroepen ter inspiratie. Tegenwoordig spreken veel kunstenaars, schilders en modeontwerpers van hun muze. Inspiratie is de basis om te scheppen, met name in de kunst. En het is vaak de vrouw die de scheppingsdrang van de kunstenaar aanwakkert. Gala was de muze van Dali, een bekende kunstschilder. En zo was Sara de muze van zanger Bob Dylan. Niet dat ik een kunstenaar of artiest ben, verre van dat, maar het uitkiezen van een muze “iemand die je motiveert en inspireert en helpt op momenten dat je het nodig hebt” daar geloof ik wel in.

Terug naar Valentijnsdag. Volgens de overlevering werd een Romein genaamd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en persoonlijk ondervraagd door de romeinse keizer Claudius de tweede. Claudius was onder de indruk van Valentijn, maar hij probeerde Valentijn wel over te halen tot ‘het heidense geloof’ van de Romeinen. Dat deed hij met doodsbedreigingen. Valentijn weigerde en probeerde zelfs Claudius te bekeren tot het christendom, waarna hij veroordeeld werd tot de dood.

De avond voor de geplande executie, schreef Valentijn zelf een ‘Valentijnskaart’ voor de blinde dochter van zijn cipier. Hij sloot de brief af met de tekst: "Van jouw Valentijn". Toen de dochter de kaart kreeg, kon ze plotseling weer zien. Een wonder was geschied. 14 Februari is vanaf 496 na Christus de naamdag geworden van de Heilige Valentius (Sint Valentijn).

Valentijnsdag wordt ieder jaar op 14 februari gevierd en is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Ook sturen mensen een kaartje of bloemengroet naar mensen waar ze verliefd op zijn of bijzonder gesteld op zijn. In Engeland en de Verenigde Staten kent Valentijnsdag een traditie van enkele eeuwen. In Nederland en verscheidene andere Europese landen is Valentijnsdag pas bekend sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw of nog later.

In de moderne tijd is Valentijnsdag een dag van reclame en commercie, je wordt overstelpt met aanbiedingen voor Valentijnscadeaus. Maar liefde voor iemand zonder commercieel tintje, blijft toch het mooiste.
Ik heb de stoute schoenen weer eens aangetrokken en een tweet gestuurd naar mijn muze. Iemand die mij inspireert en haar waarheid zegt, waar ik dan weer tegen in ga. We voeren een discussie en ik leg me neer bij haar vasthoudendheid. Omdat de muze altijd wint.

14 Februari altijd een dag om lief te hebben.