chat

Nieuwe kansen

Gepubliceerd op 28 december 2019
Nieuwe kansen

Wietze de Haan, politicus en ambassadeur van Fier, schrijft al vier jaar columns voor Fier. Zijn laatste column gaat over nieuwe kansen.

Als U deze column leest is het bijna 2020; een nieuw jaar. Nieuwe kansen op verschillende terreinen dienen zich aan. Ook binnen het werkveld van Fier en dat is goed. Er is nog een wereld te winnen op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Het afgelopen jaar was wat mij betreft onder andere het einde van een periode van mantelzorg. Mijn moeder overleed op respectabele leeftijd en de leegte die dat achterlaat, moet en zal weer worden opgevuld. Hoe oud je ook bent, het verlies van een naaste doet wat met de mens. Inmiddels gaat de tijd zijn gang en het ritme van het normale leven is weer opgepakt. Dat moet ook, het leven is een golfbeweging, al is de golf bij de een hoger dan bij de ander.

Met kerst is gezelligheid gezocht bij elkaar, maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd en het is goed om daar niet alleen bij kerst bij stil te staan. En nu komt het nieuwe jaar, 2020. Een jaar dat een uitdaging kan zijn voor velen. Kansen grijpen, durven kiezen, stappen zetten, het zijn woorden die je gemakkelijk uitspreekt, maar die zich als kans nog wel moeten aandienen. Een keuze is niet altijd gemakkelijk en elke stap moet nog wel worden gezet. Naast nieuwe uitdagingen die zich ongetwijfeld het komende jaar voor jou en mij zullen aandienen, is terugkijken naar het afgelopen jaar iets wat hoort bij de aankondiging van het nieuwe jaar. Ook ik heb dat gedaan en een keuze gemaakt.

Na meer dan vier jaar als ambassadeur een bijdrage te hebben geleverd aan het goede werk wat Fier doet - door middel van het schrijven van maandelijkse columns -  heb ik besloten hiermee te stoppen. Niet dat ik Fier daarmee links laat liggen, maar hierdoor komen er meer kansen voor anderen en mijzelf in het nieuwe jaar. En dat is goed.

Met veel plezier heb ik mij elke maand gezet aan het schrijven van wat mij bezighield en ook nu, nu ik dit schrijf voel ik weer de warmte die het geeft als ik denk aan wat Fier de mensen 'geeft'. Het warme bad dat ik heb ervaren, heeft een mooi plekje in mijn hart. Na een goede kerst en straks een mooi Oud en Nieuw voor iedereen, liggen er voor alle mensen nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen en nieuwe keuzes. Ik heb die gemaakt. Ik wens u veel liefde toe en een winnende strijd in een weerbarstige wereld en sluit af met een gedicht.

De dag
Als ik mijn ogen langzaam open
De zon zijn mooie licht aanbiedt
Zie ik de schoonheid binnen handbereik
En koester ik de dag
Even rustig wakker worden
Van droom naar werkelijkheid
De rust die uren duurde
Wil ik laten bestaan
Het mag deze dag niet baten
Mijn hulp wordt weer gevraagd
Of ik koffie wil gaan halen
Want schoonheid moet worden bediend
De dag is weer begonnen.


Een gelukkig 2020 gewenst.
Wietze de Haan

Deel dit artikel: