Nieuws, voor elk wat wils

Gepubliceerd op 1 februari 2019
Nieuws, voor elk wat wils

Het valt niet mee, het wereldnieuws te blijven volgen. Natuurlijk, het journaal houdt je redelijk op de hoogte, maar alles volgen is niet altijd gemakkelijk. Wat er in een week aan nieuws langs komt is bijna teveel om op te noemen. Het vliegt van een jongentje wat in Spanje in een gat van 110 meter diep is gevallen en al een week onder de grond ligt, tot het bier wat een een luxe-probleem dreigt te worden. Van president Trump die een muur wil bouwen tussen Amerika en Mexico, naar de 27 rijkste mannen die meer geld hebben dan alle arme landen samen. Het is meestal ellende wat tot je komt.

Maar vorige week was er ineens goed nieuws. Politieke partijen in Den Haag wilden een soepeler Kinderpardon (een algemeen geldende regeling om kinderen die in Nederland geboren zijn, opgegroeid zijn en wonen, maar te boek staan als asielzoeker, in Nederland mogen blijven). Tot nu toe is 95% van de mensen die een beroep doen op de kinderpardonregeling, er niet voor in aanmerking gekomen ondanks dat ze vijf jaar of langer in Nederland zijn. Door acties zoals petities en grote maatschappelijke onrust onder de bevolking, is men er gelukkig in geslaagd om toch een aantal kinderen hier nu al in Nederland te houden. Maar de  definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen is bewust zo ontworpen dat deze maar voor heel weinig kinderen een vergunning tot verblijf oplevert. En dat wil de Tweede Kamer nu gelukkig anders. Of het verkiezingsretoriek is of echt nieuw beleid, zullen we moeten afwachten, maar het is goed nieuws om er mee wakker te worden.

Goed nieuws was ook, een maandagochtend beginnen met een natuurverschijnsel als de superbloedwolfmaan. De maan, nu eens niet geel maar rood gekleurd, stond strak aan de heldere hemel en is pas over 18 jaar weer zo te zien. Het slechte nieuws was, dat ik hem niet heb gezien. Toch was ik die ochtend vroeg opgestaan om de maansverduistering te kunnen waarnemen. Het mocht niet zo zijn. Over achttien jaar heb ik misschien nog een kans. Intussen geniet ik van de mooie foto’s die overal op het internet verschijnen en mij jaloers maken omdat ik dat nu net allemaal heb gemist. Zo zwerft het nieuws de gehele dag, week, maand of jaar, door je omgeving. Groot nieuws en soms klein leed, veraf of dichtbij, in je eigen omgeving.

En het nieuws in je eigen omgeving is toch wel erg belangrijk. Een buurvrouw die ziek is geworden of eenzaam is en wel wat mantelzorg kan gebruiken. Een vriend of vriendin die hulp nodig heeft bij een probleem. Of jezelf die het toch prettig vindt dat een ander om je denkt, gelukkig gebeurt dat ook. Van mens tot mens, betrokken en dichtbij. Als dat geen goed nieuws is…

Wietze de Haan