chat

Open-minded

Gepubliceerd op 30 juni 2017
Open-minded

Lotus is in behandeling bij Fier en lid van de cliëntenraad. Voor de website van Fier schrijft ze blogs.

Waarom denken we toch altijd in hokjes. Zelfs als we er voor vechten om het tegen te gaan, geven we toch alles om ons heen een naam. Dan past het weer in een hokje. Al gaat het om de genderneutrale wc’s of een stickertje met ADHD opgeplakt krijgen.

Mensen hebben een obsessieve behoefte om alles in hokjes te plaatsen. Wat we niet zien, is dat deze manier van nadenken het ‘open minded’ denken juist ontzettend beperkt. 

Een tijdje terug was ik in gesprek met iemand. Het onderwerp seksuele geaardheid kwam aan bod. Nadat hij doorhad dat ik niet hetero was, zei hij direct dat hij nergens problemen mee heeft. ‘Het kan toch allemaal, helemaal niks mis mee’ zei hij gehaast. Gelukkig, daar was ik blij om, dat maakt het contact toch wel wat makkelijker. Daarnaast is dat ook vaak een opluchting omdat je jezelf verder niet meer hoeft te verdedigen. Helaas volgde al gauw een vraag achter zijn goedkeuring; ‘maar wat ben je dan precies?’ .... Zucht

Eens even denken. Ik ben een mens, ik ben Nederlands.... er zijn nog genoeg dingen op te noemen maar hij bedoelt er heel wat anders mee. Hoe ‘open minded’ hij ook is. Toch is er ergens in zijn hoofd een dikke vette ERROR verschenen omdat hij iets niet wist en het niet in een hokje kon plaatsen. Zijn vragende ogen deden mij denken aan mijzelf tijdens een tentamen. Ik zag hem al voor me. Zittend aan een tafel met mij als zijn tentamenvraag. “Wat is zij?” Om hem verder uit zijn lijden te verlossen gaf ik maar antwoord zoals hij het verwacht. Ergens keurig in een hokje dat hem bekend is.

Als ik het niet vertel en zeg dat dat toch niks uit maakt dan worden mensen argwanend. Wat heb ik toch te verbergen? Het moet wel heel erg zijn, want ze zegt het niet. Zucht...

Laten we een dag niet in hokjes denken. Geloof me maar als ik zeg dat één dag al moeilijk genoeg is. Maar als we dit gedaan hebben, zul je merken dat je een stuk vrolijker zult zijn. Geen vooroordelen die ervoor zorgen dat je mensen beoordeelt en misschien zelfs angstig of boos wordt. 
Als de hele wereld dit nou eens probeert. Misschien is dat wel de eerste stap richting vrede. 

Gerelateerde artikelen