chat

Open zenuw

Gepubliceerd op 25 februari 2022
Open zenuw

Goed nieuws: mediamagnaat John de Mol heeft aangegeven met Fier in gesprek te gaan over het thema seksueel geweld. We schreven hem een brief na de onthullingen in het programma BOOS over vermeend seksueel geweld bij The Voice of Holland. 

De Mol had in die documentaire zelf een wat onhandige rol toen hij aangaf dat vrouwen die onheus bejegend worden ‘gewoon’ hun mond open moeten trekken. Een uitspraak die getuigt van weinig besef van wat het betekent om seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te maken. Een insteek die er bovendien toe kan leiden dat de verantwoordelijkheid bij de verkeerde partij komt te liggen.

Daar vonden we wel wat van bij Fier, en dus klommen we in de pen. Het pleit voor De Mol dat hij onze uitnodiging heeft aangenomen. Minder puntje: of wij dan wel naar hém willen komen. Hmmm, dat was niet helemaal de bedoeling. Maar goed, we gaan de uitdaging aan. Ik ben benieuwd naar hoe hij nu, na alle ontstane commotie – ook over zijn eigen uitspraken, aankijkt tegen het fenomeen seksueel geweld. En ik hoop op dat hij al zijn kanalen op een creatieve en integere manier gaat inzetten om het thema landelijk op de kaart te zetten. En te houden. Mijn medebestuurder en ik kijken uit naar het gesprek. De uitkomst ervan houdt u van mij tegoed.
 
Maar dan. John de Mol is natuurlijk niet de enige die een taak in dit verhaal heeft. Ja, we zijn met z’n allen in shock. Er is grote maatschappelijke verontwaardiging over ‘al die BN’ers die hun handen en dickpics niet thuis kunnen houden’. En terecht. Maar laten we die verontwaardiging alsjeblieft omzetten in energie, verandering en daadkracht.

Want, zo hebben we inmiddels hopelijk wel gezien, seksueel geweld is een groot en urgent maatschappelijk probleem. Een probleem dat niet alleen speelt in de entertainmentindustrie of in de voetbalwereld, maar een probleem dat we terugzien in alle denkbare sectoren, in alle lagen van de bevolking, in de stad en op het platteland. Dat maakt ons, vind ik, allen verantwoordelijk om ten strijde te trekken.

Maar daar zit nog een opvallend knelpunt. De ervaring leert namelijk dat we het liefst wegkijken van problemen die we te ingewikkeld vinden. We zijn geneigd om die problemen kleiner te maken dan ze in werkelijkheid zijn of ze maar gewoon helemaal weg te saneren. Seksueel geweld is zo’n probleem. We denken liever niet na over aanranding en verkrachting. We willen niet weten dat dit in onze maatschappij, in onze buurt, in onze straat en misschien wel in ons huis gebeurt. We willen niet zien dat het onder onze ogen plaatsvindt, met onze naasten, onze geliefden, onze kinderen. Omdat we het gewoonweg te erg vinden. En: wat je niet ziet, is er niet!
 
Weet dat ons wegkijken grote gevolgen heeft. Denk aan: slachtoffers die finaal klem zitten omdat daders ongestoord hun gang kunnen blijven gaan.
 
Bent u het met me eens als ik zeg dat wegkijken niet langer kan? Sinds de uitzending van BOOS kent Nederland een grote open zenuw die het hele land dooradert en ons ongenadig aanstaart. Ook de berichtgeving in de weken daarna heeft genoeg bewezen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag iets van alledag is. Het wordt tijd dat we accepteren dat seksueel geweld een groot probleem is in onze samenleving en dat we het met elkaar gaan aanpakken. Dat we plegers niet langer de hand boven het hoofd houden, en dat we slachtoffers gaan geloven en hen de hulp bieden die ze nodig hebben. Laten we elkaar bevragen op dit onderwerp, elkaar scherp houden, er oog voor hebben. Want alleen samen kunnen we die open zenuw de baas. Het probleem is van ons samen, laat ook de oplossing dat zijn.

Mocht ik u met mijn woorden onvoldoende hebben kunnen overtuigen, bedenk dan eens het volgende: seksueel geweld kan iedereen overkomen. Ook u. 

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. 

> Bekijk de gepubliceerde column in Friesch Dagblad 

Gerelateerde artikelen

De zomer van Roza

De zomer van Roza

De vijftienjarige Roza krijgt opdrachten – ook wel challenges genoemd. Als ze die goed uitvoert krijgt ze punten. Voert ze de opdrachten niet goed of helemaal niet uit, dan krijgt ze straf en ee...

Lees meer

Friese uitblinkers

Friese uitblinkers

Deze keer wil ik een pareltje met jullie delen, een Fries pareltje. Het gaat om de MDA++, een bijzondere multidisciplinaire aanpak in de strijd tegen kindermishandeling, seksueel geweld en huiselijk g...

Lees meer

Voor een nieuwe generatie

Voor een nieuwe generatie

LR is een krachtige jonge vrouw met de ballast van een jeugd waarin seksueel geweld een grote rol speelde. Zij is de trotse moeder van een zoon en vastbesloten om haar trauma’s te overwinnen en ...

Lees meer

Als de wereld op z’n kop staat

Als de wereld op z’n kop staat

Anne groeide op met alcoholverslaafde ouders en kon niet bij hen terecht toen ze seksueel misbruikt werd. Tijdens haar behandeling bij Fier leerde ze - jaren later - haar muur af te breken en haar ang...

Lees meer

Printcampagne tegen jongensuitbuiting

Printcampagne tegen jongensuitbuiting

'Dagelijks worden in Nederland zo’n 1500 minderjarige jongens  misbruikt, geronseld, mishandeld en bedreigd. Een verborgen probleem dat in stand wordt gehouden door angst, schaamte en t...

Lees meer

Interview met nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Interview met nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Een held-van-het-jaar verkiezing heeft Fier niet. Maar hadden we die gehad dan stond Denis Mukwege met stip op nummer één. Deze Congolese gynaecoloog en mensenrechten activist behandelt ...

Lees meer

Taboe der taboes

Taboe der taboes

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad. Deze maand schrijft ze over een groot taboe: seksueel geweld bij ouder...

Lees meer

Tachtig en verkracht

Tachtig en verkracht

Ongeveer een jaar geleden vertelde mijn goede vriend André me over zijn moeder. Tweeënnegentig jaar en seksueel misbruikt in het verzorgingshuis waar ze woonde.

Lees meer

Veel seksueel misbruik in de sport

Veel seksueel misbruik in de sport

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die hier onderzoek naar deed.

Lees meer