chat

Orange the world: stop geweld tegen vrouwen

Gepubliceerd op 25 november 2020
Orange the world: stop geweld tegen vrouwen

Vandaag is het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een symbolische dag waarop Orange the World van start gaat: de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan 90 landen wordt vanaf 25 november zestien dagen lang actiegevoerd om aandacht te vragen voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. De campagne eindigt op 10 december: de Internationale Mensenrechtendag. 

Een toekomst zonder geweld

Tijdens Orange the World kleurt de hele wereld oranje. De kleur staat voor een geweldloze en zonnige toekomst voor alle vrouwen en meisjes. Wereldwijd kleuren gebouwen oranje, draagt men oranje kleding en worden oranje profielfoto’s op social media geplaatst. Allemaal om de boodschap te verspreiden: stop geweld tegen vrouwen! Nederland doet dit jaar voor de vijfde keer mee aan deze campagne waarbij meer dan 200 gebouwen en objecten in het oranje licht gezet worden. 

Stop geweld tegen vrouwen

Het afgelopen jaar is het geweld tegen vrouwen toegenomen in Nederland. Om het coronavirus in te perken moesten veel mensen dit jaar thuisblijven, maar niet alle vrouwen en meisjes waren hier veilig. Meer vrouwen en meisjes kregen te maken met huiselijk en/of seksueel geweld. Daarnaast vindt er veel meer geweld online plaats: ook het hier is het geweld – zoals cybergeweld en seksuele intimidatie - tegen vrouwen toegenomen tijdens de coronacrisis. Dat geweld moet stoppen.

Bij Fier zetten we ons elke dag in voor een samenleving zonder geweld. We doen ons best om ook het onzichtbare zichtbaar te maken. Want geweld voorkomen en geweld stoppen, dát is onze missie. Net als hulp bieden bij de gevolgen ervan. Alles wat we doen staat in het teken van die opdracht. Dat doen wij door opvang en behandeling te bieden, maar ook door te focussen op iemands toekomst en talenten: wat zijn je dromen en waar wil je naartoe?

Wat kun jij doen?

Hoe meer mensen meedoen, des te meer de boodschap verspreid wordt. Wil je ook meedoen aan Orange the World? Zo kun jij helpen:

DSCF1334-stop
  • Maak je profielfoto op sociale media oranje.
  • Maak een foto met 'stop' op je hand en deel deze met #orangethewordNL.
  • Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland. 
  • Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen.
  • Informeer je familie/vrienden/volgers/collega’s over de campagne.
  • Trek een oranje sjaal, stropdas, t-shirt of iets anders in oranje aan.
  • Plaats hiermee een foto of video op sociale media met #OrangetheWorldNL.

Er zijn een aantal acties opgezet om te kunnen helpen. Zo kun jij bijvoorbeeld een vlag, reep, mondkapje of een kaars aanschaffen om de campagne te steunen. Op de website van Orange the World kun jij ook gratis flyers en posters downloaden om deze te verspreiden. 

Gerelateerde artikelen