chat

Ramadan

Gepubliceerd op 21 april 2020
Ramadan

Dit is mijn eerste blog. Ik weet niet waar ik precies over wil schrijven. Er gaat zoveel door mij heen. Als ik over mijn leven zou schrijven, zouden er boeken komen. En weet je? Misschien doe ik dat wel. Op het moment dat ik daar klaar voor ben. Voor nu zal ik schrijven wat er in mij opkomt.

Kerst, Nieuwjaar en Pasen zijn geweest. Voor velen van ons waren dit emotionele momenten. Want daar waar we gewend zijn deze dagen met dierbaren te delen, was het dit jaar anders. Ondanks de emoties heb ik het fijn ervaren en hebben we het op onze groep leuk en feestelijk gehad.

Binnenkort is het Ramadan. Ramadan is een heilige maand bij moslims. Er wordt dan 29 tot 30 dagen achter elkaar gevast. De Ramadan staat o.a. voor Reflectie en Barmhartigheid. Het is een maand van bezieling, bezinning en reflecteren. Terugkeren naar “binnen” en stilstaan bij je lichaam, je hart en je ziel. Wat voel je? Hoe heb je het afgelopen jaar geleefd? Hoe is je gedrag? Wat wil je graag bereiken? Hoe wil JIJ leven? En waarin wil je je verbeteren en/of sterker worden?  

Ik ben al drie weken in mijn hoofd  bezig met de vraag; hoe zal de ramadan nu zijn zonder mijn dierbaren, familie en vrienden? Ik voelde me, tot voor kort, alleen. Tranen van verdriet, pijn en gemis rolden over mijn wangen. Ik kon het niet bevatten dat ik voor het eerst alleen zal vasten. En hoe zal straks het Suikerfeest zijn? De Ramadan wordt feestelijk afgesloten. Ik ben gewend om met duizenden mensen op deze dag samen te bidden, de hele dag dierbaren, familie, vrienden, kennissen, buren en onbekenden te bezoeken en samen uitgebreid te eten. En vreugde en liefde met elkaar te delen. Ik vind het heel spannend. En ik hoop dat de coronamaatregelen binnenkort soepel zullen worden. Het is en blijft BELANGRIJK om de adviezen van het RIVM te volgen. Alleen zo kunnen we goed voor onszelf en voor elkaar zorgen. Hoe beter we dit doen, hoe eerder we hopelijk uit lockdown kunnen.

Ik heb vanmiddag mijn gevoelens en zorgen met mijn begeleider besproken. Dat was fijn. Gelukkig zijn er binnen Fier ook mensen die gaan vasten. Ik ben aan het nadenken welke mogelijkheden er zijn om SAMEN de Ramadan zo goed mogelijk te benutten. Zodat we het beste uit onszelf (en elkaar) kunnen halen. En samen nóg verder groeien en ontwikkelen.

Voor mij, en misschien ook voor jou, is het belangrijk om samen het vasten te verbreken. Dat is een speciaal moment dat jij en ik, met dierbaren, familie en vrienden deden. Nu is het anders. En is het een mooie uitdaging om de Ramadan goed te combineren met onze behandeling bij Fier én met de coronamaatregelen.

Welke mogelijkheden/ideeën heb jij om de Ramadan zo goed mogelijk samen te beleven?

We kunnen bijvoorbeeld elkaar een kaartje schrijven, samen (op 1,5m afstand) het vasten verbreken en onze ervaringen delen. Wat wil/vind JIJ?

Liefs, Amira

Amira is een jonge vrouw en cliënt bij Fier. De komende tijd houdt ze een blog bij voor ons. Door haar gedachten en gevoelens op papier te zetten neemt ze ons mee in haar leven: wat houdt haar allemaal bezig en hoe gaat ze hiermee om? In deze blog lees je hoe ze aankijkt tegen de Ramadan tijdens corona én haar verblijf bij Fier.

Gerelateerde artikelen