chat

Nieuw: boek Geld & Geweld

Gepubliceerd op 7 november 2018
Nieuw: boek Geld & Geweld

Veel slachtoffers van geweld kampen met financiële problemen. En hulpverleners weten vaak niet wat te doen aan deze problematiek. Dit blijkt uit onderzoek van Fier. Fier deed ruim anderhalf jaar onderzoek naar dit thema en lanceert vandaag het boek Geld en Geweld, armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties. Dit boek biedt hulpverleners inzicht in de wisselwerking tussen geld en geweld, en handvatten om financiële problemen van hun cliënten te signaleren en bespreekbaar te maken.
 

Fier doet onderzoek naar geld en geweld

‘Naar schatting heeft zo’n 90% van de cliënten in de maatschappelijke en de vrouwenopvang financiële problemen’, vertelt Ferdi Bekken, Fier-onderzoeker en schrijver van het boek Geld en Geweld. ‘Vaak zijn die financiële problemen verbonden met het geweld dat zij hebben meegemaakt. Geweld kan een oorzaak zijn van financiële problemen, maar ook een gevolg. Bij Fier zien we veel meisjes en vrouwen die binnen een gewelddadige relatie financieel zijn uitgebuit. Door bijvoorbeeld hun loverboy, door familie of hun partner. Ze geven gedwongen hun pinpas af, sluiten gedwongen leningen af, moeten toeslagen op rekening van een ander laten storten en noem maar op.’ Toch is schuldenproblematiek binnen de geweldshulpverlening nog behoorlijk onzichtbaar. Een gemiste kans, volgens Bekken, want ‘zolang er financiële problemen zijn, is de weg naar herstel en het stoppen van geweld lastig’.
 
De oorzaak van deze onzichtbaarheid is volgens Bekken tweeledig: ‘Ten eerste de schaamte, ontkenning en onwetendheid bij cliënten. Mensen met schulden maken hun financiële problemen zelden uit zichzelf bespreekbaar. Ze schamen zich, ontkennen de situatie of ze zijn zich niet bewust van hun financiële situatie. Ten tweede ligt de expertise van hulpverleners op een heel ander vlak, namelijk op het stoppen van geweld en het ondersteunen bij sociaal-emotionele problemen. Zij worden niet opgeleid om financiële problemen te signaleren en bespreekbaar te maken en dus zien ze het vaak niet. Zien ze het wel, dan kunnen ze vaak niet de hulp bieden die nodig is in deze vaak complexe financiële situaties.’
 
Met het boek Geld en Geweld wil Fier hier verandering in brengen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in de wisselwerking tussen geld en geweld. Professionals krijgen bovendien praktische handvatten voor het signaleren, bespreekbaar maken, motiveren en ondersteunen van deze gezinnen en (jong)volwassenen.
Bekken: ‘Nee, de hulpverleners hoeven niet zelf aan de slag met de schulden van hun cliënten, maar ze moeten ze wel kunnen signaleren en bespreken. Daarna kunnen ze hun cliënten motiveren om hulp te ontvangen van professionals op financieel gebied. Doen ze dit niet, dan blijft de stress en het risico op problemen aanwezig. Denk aan gezinnen waar ruzies vanwege de financiële problemen maar niet stoppen, of jonge vrouwen die vanwege financiële problemen in handen vallen van een loverboy. Dat moeten we niet willen.’
 
Project Armoede en Schulden
Het boek Geld en Geweld is het resultaat van het project Armoede en Schulden, dat gefinancierd is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Bestellen
Het boek Geld & Geweld is te bestellen bij uitgeverij SWP: https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2120/geld-en-geweld. Het boek richt zich op professionals in onder andere de maatschappelijke- en vrouwenopvang, beschermd wonen, de schuldhulpverlening, sociale wijkteams, GGZ, beleidsmedewerkers, bewindvoerders en schuldeisers. Schrijver Ferdi Bekken is onderzoeker bij de onderzoeksgroep van Fier.

Training Geld & Geweld
Naast het boek is er een training voor professionals ontwikkeld over armoede en schulden in relatie tot geweld. Meer informatie over de training Geld & Geweld.

Lees ook:

RTL Nieuws
Mishandelde vrouwen hebben vaak schulden

Friesch Dagblad
Hulpverlening mist oog voor geldstress

Gerelateerde artikelen

Geld: ik kan (helaas) niet zonder

Geld: ik kan (helaas) niet zonder

Jitske is een jonge vrouw. Ze verbleef in heel wat jeugdinstellingen en was tot voor kort in behandeling bij Fier omdat ze een nieuw leven op wil bouwen nadat ze slachtoffer werd van mensenhandel.&nbs...

Lees meer

Schulden? Maak ze bespreekbaar

Schulden? Maak ze bespreekbaar

Opvallend: veel vrouwen en jonge meiden die in de opvang verblijven vanwege een geweldsverleden hebben schulden. Variërend van één of twee betalingsachterstanden tot tienduizenden e...

Lees meer