chat

Uitbuiting herkennen en aanpakken? Fier ontwikkelt training voor professionals

Gepubliceerd op 20 september 2022
Uitbuiting herkennen en aanpakken? Fier ontwikkelt training voor professionals

“Dat gebeurt hier toch niet?!” Het is een veelgehoorde opmerking als het gaat om seksuele of criminele uitbuiting. Veel mensen kunnen zich moeilijk voorstellen dat uitbuiting ook in hún omgeving voorkomt. Fier ontwikkelt nieuw trainingsmateriaal voor professionals zodat zij uitbuitingssituaties beter leren herkennen en signaleren en weten wat zij eraan kunnen doen.

Dat is hard nodig: bij Fier zien we dagelijks slachtoffers van uitbuiting. Veel van hen zijn kinderen en jongeren die al op jonge leeftijd seksueel of crimineel zijn uitgebuit. Ze werkten gedwongen in de prostitutie of moesten onder dwang strafbare feiten plegen voor iemand anders. De gevolgen van uitbuiting zijn vaak enorm, op korte én lange termijn. Veel jonge slachtoffers van uitbuiting krijgen te maken met psychische of psychiatrische problemen die kunnen ontwikkelen tot persoonlijkheidsstoornissen als ze volwassen zijn. Daarom is het cruciaal om zo vroeg mogelijk in te grijpen om de schade te beperken en de kans te vergroten dat slachtoffers zich gezond kunnen ontwikkelen.

Fier ontwikkelt nieuw trainingsmateriaal samen met anderen, zoals het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), de Human Talent Group, en HOPE (platform van ervaringsdeskundigen).  Dat kunnen we doen dankzij een geweldige bijdrage van €50.000,- van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS).

Gemeente Rotterdam en haar wijkteamprofessionals zullen als eersten met de training gaan werken. Daarna kunnen ook andere gemeenten en professionals, zoals in de gezondheidszorg en het onderwijs, het blended learning trainingsmateriaal gaan gebruiken. Zo hopen we professionals beter te ondersteunen in hun strijd tegen uitbuiting van kinderen en jongeren.

Geïnteresseerd in de blended learning basistraining over seksuele en criminele uitbuiting? Neem dan contact op met Karin Kloosterboer via .

Gerelateerde artikelen