Veel seksueel misbruik in de sport

Gepubliceerd op 13 december 2017
Veel seksueel misbruik in de sport

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die hier onderzoek naar deed.

Van de bijna tweeduizend Nederlandse sporters (tussen de 18 en 50 jaar) die meededen aan het onderzoek, had vier procent te maken met aanranding en verkrachting. Twaalf procent had als kind minimaal één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij veertig procent van de gevallen ging het om een medesporter; driekwart van de sporters was jonger dan zestien jaar.
Volgens Klaas de Vries is er een veel actievere bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik nodig. Zijn commissie pleit voor het verlagen van de drempels om aangifte te doen. Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.
Het hele rapport is hier te vinden.

 

Hulp nodig?

Het is belangrijk om na het meemaken van seksueel geweld hulp te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat de klachten vaak niet vanzelf overgaan en hulp heel belangrijk is bij herstel én verwerking. Hoe eerder hoe beter, liefst binnen zeven dagen. Je kunt 24/7 terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Deze centra zijn in alle regio's gestart om op een laagdrempelige manier deskundige hulp te bieden; alles onder één dak. Het is een plek waar je dag en nacht terecht kunt. Het landelijke nummer is 0800-0188.

Ook kun je (anoniem) praten met een hulpverlener via de chat van Fier.