chat

Veilig Amerika?

Gepubliceerd op 25 april 2019
Veilig Amerika?

Wietze de Haan, politicus en ambassadeur van Fier, schrijft columns voor Fier. Deze keer gaat zijn column over wapens in Amerika.

Het is zondagavond 24 maart 2019 om kwart over elf in Las Vegas. Het is mooi weer en mensen zitten nog buiten te barbequen. Plots valt het enkelen op dat een auto al geruime tijd in hun straat, 4300 block of Alderbrook Court, met draaiende motor staat geparkeerd. Als men polshoogte neemt ziet men in de auto Treasure Munhenga, oud 23 jaar en zijn vriendin Christina Gallina of Henderson, oud 18 jaar, beiden dood in de auto liggen. Uit onderzoek is gebleken dat het meisje door haar vriend in haar hoofd en nek is geschoten en dat hij zich daarna zelf van het leven heeft beroofd.

Ik was die avond in Las Vegas, de moord en zelfmoord was vlakbij de plek waar ik die avond verbleef. We verbleven met een camper op een camping dicht in de buurt. Naast ons stond een vriendelijke Amerikaan geparkeerd die een praatje met ons maakte. Al snel spraken we over veiligheid en het zich veilig voelen in Las Vegas, in Amerika. De opvallende bobbel onder zijn t-shirt verraadde iets van een revolver of pistool en dat bleek te kloppen. Hij toonde mij een politiepistool. Zonder bewapening voelde hij zich niet veilig en hij liep, net als zijn vrouw, dan ook steeds met bewapening op zak. In drie staten, waaronder Californië, kwam hij niet omdat hij in die staten geen vergunning had. En op mijn vraag of hij weleens of ooit naar Europa zou gaan, was hij duidelijk. Daar zou hij nooit naar toe gaan omdat hij zich daar onveilig voelde zonder wapen. Hij liet verschillende wapens zien die hij in zijn camper had liggen, van een klein pistool tot een semi- automatisch geweer. In totaal had hij 27 vuurwapens tot zijn beschikking.

De volgende ochtend kwam mijn vriendelijke buurman weer langs en vroeg of wij rustig hadden geslapen. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat we ons veilig hebben gevoeld met iemand met zoveel wapens bij zich. Hij vroeg of wij die nacht schoten hadden gehoord. Nee, hoezo? Het waren de schoten die de jonge levens hadden gekost van Treasure Munhenga en Christina Gallina of Henderson. Twee jonge mensen die de zon van 25 maart niet meer zagen opkomen, door gewelddadig handelen. 

Het aantal mensen dat in Amerika om het leven is gekomen door een vuurwapen, is in ruim twintig jaar tijd niet zo hoog geweest. In 2017 kwamen 39.773 mensen door kogels aan hun einde. Dat komt neer op een gemiddelde van 109 vuurwapendoden per dag. Het aantal oversteeg voor het eerst het aantal Amerikanen dat is overleden door een verkeersongeluk. Van de bijna 40.000 vuurwapendoden beroofde 60 procent zichzelf met geweer of pistool van het leven, vooral in de staten Montana, Wyoming en Alaska, waar het wapenbezit het hoogst is in de hele VS. Vorig jaar vond de dodelijkste schietpartij in Amerika plaats. In Las Vegas doodde één enkele schutter, vanuit het hotel Mandalabay, 58 mensen. Mijn vriendelijke buurman zei dat, als hij er was geweest, hij met zijn semi-automatisch geweer de schutter had omgelegd. 

Zo makkelijk kunnen mensen dus aankijken tegen het zich veilig voelen tegen geweld. De gedachte dat de geweldspiraal met een dergelijk denken wordt vergroot, wil blijkbaar niet tussen de oren blijven hangen.
Een “veilig land”, Amerika, dat je het maar weet.
 
Wietze de Haan