chat

Verbeelding

Gepubliceerd op 18 september 2020
Verbeelding

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

U heeft hem vast vaker gehoord of gelezen, bovenstaande uitspraak van Albert Einstein – de belangrijkste natuurkundige uit onze geschiedenis.

Bij Fier houden we van verbeelding. ‘Stel je nu eens voor dat…’ is bij ons een veel gehoorde zin. We willen namelijk altijd vooruit, altijd verder, het (schijnbaar) onmogelijke mogelijk maken. Omdat de wereld om ons heen namelijk ook niet stilstaat. Als expertisecentrum hebben we de taak om bij te blijven, om door te ontwikkelen, om vóór te blijven. Om de kwetsbaren in onze samenleving, slachtoffers van geweld, te kunnen blijven helpen en beschermen. Dat vraagt creativiteit en innovatie. Om verbeelding.

Een voorbeeld? Mensenhandelaren. Die zijn niet van gister. Die ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden voor hun jacht op kwetsbare kinderen en jongeren. Zij zijn als kameleons die zich continu aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Wijzigt de wet? Dan wijzigen zij hun aanpak. Is er online een nieuw platform waar jongeren te vinden zijn? Dan zijn zij daar ook. Zien ze een nieuwe manier om kinderen te chanteren? Dan gebruiken ze die. Alles voor dat ene doel: kinderen dwingen om seks te hebben tegen betaling.

Willen we de strijd met deze criminelen aan kunnen gaan, dan moeten we net zo wakker zijn als zij. Wakkerder nog. We moeten liefst drie stappen vooruit denken. En dat betekent we moeten blijven innoveren, moeten blijven verbeelden.

Best lastig in het versnipperde systeem dat Nederland heet. Wil je hier iets voor elkaar krijgen, dan moet je door een woud aan wetten, regels, financieringssystemen, hokjes, vakjes, schotten, kokers, regelingen, domeinen – en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zoiets verlamt en spreekt allerminst tot de verbeelding. Het gaat in Nederland om beheersen en controleren. Om: hebben we met z’n allen de uren en het papierwerk wel op orde? In plaats van bijvoorbeeld: hoe zorgen we er – linksom of rechtsom - voor dat we die mensenhandelaren drie stappen voor blijven?
Het Nederlandse zorgsysteem daagt niet uit, inspireert niet, motiveert niet. Killing voor de hele sector. Killing voor de mensen die het zo hard nodig hebben. Voor de kinderen die in handen vallen de monsters die hen misbruiken.

Ik zou het kabinet willen vragen om de zorgsector op scherp te zetten. Om ons uit te dagen. Om verbeelding toe te laten in de manier waarop wij met maatschappelijke vraagstukken omgaan. Geef ons simpelweg een opdracht en laat ons die op eigen wijze uitvoeren, los van controles, restricties en papierwerk. En geef de innovators van ons land alsjeblieft substantiële bedragen. Nu krijgt iedereen een beetje, net genoeg om een holle kies mee te vullen. Maar daarmee redden we de wereld niet, daarmee pakken we de kameleons, de misbruikers van deze wereld niet.  
 
Geef de innovators in dit land vrijheid, ruimte en vertrouwen. En laat ons creatief zijn. Verbeelding brengt je namelijk verder dan bureaucratie. Einstein wist het al veel eerder. En hij was een slimme man. Slimmer dan alle kameleons bij elkaar.
 
Linda Terpstra
 
Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad.

> bekijk de gepubliceerde column in Friesch Dagblad

Gerelateerde artikelen