De Summerschool bestaat 10 jaar! Tijdens de Summerschool worden er in de zomervakantie allerlei workshops aangeboden voor de cliënten die bij Fier verblijven. Zo kunnen de jongeren wat leuke dingen doen, zoals suppen of naar een klimpark, maar kunnen ze ook wat leren, door creatief bezig te zijn of een sollicitatietraining te krijgen. Annemarie van Rijn, teamleider van afdeling Participatie, zette de Summerschool tien jaar geleden op.
‘Uit onderzoek blijkt dat je hersenen achteruitgaan als je ze niet actief blijft gebruiken. Ik zag die zomervakantie en dacht, het kan dan toch niet waar zijn dat onze jongeren zes, zeven weken lang niks doen? Juist voor onze doelgroep, die vaker achterstanden oplopen, leek het me daarom goed om voor die zomer iets te organiseren. Dat werd de Summerschool.
Het mooie aan de Summerschool is dat het niet alleen waardevol is voor de cliënten, maar ook voor de workshopleiders. Ik doe altijd een beroep op mijn omgeving met de vraag welk talent diegene zou willen delen met onze jongeren. We hebben nu een mix van vrijwilligers die hun talenten door willen geven aan onze jongeren en betaalde workshops met professionals. Dat kunnen we doen door de fondsen die we mogen ontvangen van onder andere Stichting De Lichtboei en Stichting Het Klaarkampster Weeshuis. Daar zijn we enorm dankbaar voor!
Ik ben de Summerschool dus gaan organiseren om het brein actief te houden, maar ook in de hoop dat er iets aan zou gaan bij de jongeren. Dat ze erachter zouden komen wat ze leuk vinden, waar ze talent voor hebben en dat ze daar na de Summerschool mee door konden gaan. Daarmee is dit ook onderdeel geworden van het zorgprogramma bij Fier, omdat het zo belangrijk is om door dit soort dingen je toekomst weer vorm te kunnen geven.
De Summerschool staat voor het verbreden van je horizon. We halen stukjes van de wereld bij Fier binnen door de workshops die we aanbieden. Dat gaat van Excel en Powerpoint naar jezelf presenteren en van de Amerikaanse verkiezingen naar de Franse cultuur. Maar ook door letterlijk naar buiten te gaan, voor een workshop pottenbakken naar een atelier bijvoorbeeld. En dat is niet alleen waardevol voor onze jongeren, maar ook voor de workshopleiders. De workshops leiden vaak tot bijzondere ontmoetingen.’