Luistertip over Bullchat: Fier in podcast ‘Ik weet je wachtwoord’

Podcast Bullchat problemen

Bullchat, de donkerste plek van het internet? In de nieuwste podcastaflevering van ‘Ik weet je wachtwoord’ duikt tech-journalist Daniël Verlaan in de veelal verborgen wereld achter Bullchat: een chatroom waar homoseksuele mannen anoniem kunnen chatten met overwegend seks als doel. Hij gaat onder andere in gesprek met ‍Johannes Dijkstra en ‍Sebastiaan Landers van team Spine én met Tristan, die via het platform slachtoffer van seksuele uitbuiting werd.

Problemen Bullchat

Anoniem chatten kan fijn zijn, maar juist de grote mate van anonimiteit bij Bullchat brengt ook risico’s met zich mee. Zo worden er slachtoffers gegroomd en vindt er middels het platform ook seksuele uitbuiting plaats. Slachtoffers durven zichzelf niet snel te uiten. ‘Er liggen hoge drempels, veel schuld, schaamte, en angst om erover te praten. En als je daar niks mee doet, heeft dat grote impact op je dagelijks leven’, zegt Johannes, die uitlegt wat de gevolgen zoal kunnen zijn. ‘Dat je herbelevingen krijgt, dus dat je de beelden steeds weer terugziet. Dat je niet meer kunt slapen. Dat je allerlei concentratieproblemen krijgt.’

En dat is het belangrijkste wat Fier gebruikers van Bullchat wil meegeven. Mocht er iets gebeuren wat niet oké is, weet dan dat het niet jouw schuld is en durf erover te praten. Je kunt altijd (anoniem) chatten met de hulpverleners van Fier om je verhaal te vertellen of om hulp en advies te vragen.

Beluister de hele aflevering hier.

Deel dit artikel: